Ce sunt Fondurile index?

Ce este un fond index?

Un fond index este un tip de fond de investiții care își propune să urmeze performanța unui anumit indice de piață. Printre indicii de piață pe care aceste fonduri încearcă să îi urmeze putem aminti S&P 500 sau Russell 2000.

Un indice de piață este o măsură a performanței unui grup de active financiare, cum ar fi acțiunile sau obligațiunile, care reprezintă un segment al unei piețe bursiere sau al unei economii. Tu, în calitate de investitor nu poți achiziționa direct un indice de piață, însă fondurile index oferă o modalitate de investiție indirectă într-un indice, deoarece își propun să urmeze de aproape performanța acestuia.

Fondurile indexate pot adopta diferite strategii pentru a urmări un indice de piață. Unele dintre ele investesc în toate acțiunile incluse în indice, în timp ce altele se concentrează doar pe un eșantion din acele acțiuni. Indicii de piață se bazează adesea pe capitalizarea bursieră a companiilor pentru a determina ponderea fiecărui titlu în indice. Capitalizarea de piață este calculată astfel: prețul acțiunilor înmulțit cu numărul total de acțiuni emise de companie și indică valoarea totală a companiei pe piață. În cazul unui indice ponderat în funcție de capitalizare, acțiunile cu o capitalizare mai mare reprezintă o proporție mai mare în indice. Alți indici, cum ar fi Dow Jones Industrial Average, folosesc o pondere în funcție de prețul acțiunilor. Unii indici pot utiliza, de asemenea, instrumente derivate precum opțiunile sau contractele futures pentru a-și atinge obiectivele de investiții.

Cum se implică fondurile index în investiții?

Fondurile index adoptă, de obicei, o abordare pasivă în investiții. Asta înseamnă că își propun să maximizeze randamentele pe termen lung prin menținerea unei strategii de investiții care presupune o frecvență redusă în cumpărarea și vânzarea de titluri de valoare. În contrast, fondurile gestionate activ caută adesea să obțină randamente care să depășească performanța pieței (evaluată în mod obișnuit printr-un anumit tip de indice) prin intermediul unor tranzacții mai frecvente.

La fel ca în cazul oricărei investiții, fondurile indexate prezintă anumite riscuri. Un fond indexat este expus acelorași riscuri generale ca și titlurile de valoare incluse în indicele pe care îl urmărește. În plus, există și alte riscuri potențiale, cum ar fi:

  1. Lipsa de flexibilitate: Un fond indexat poate avea mai puțină flexibilitate decât unul neindexat, pentru a face față scăderilor de preț ale titlurilor din indice.
  2. Eroare de urmărire: Există posibilitatea ca un fond indexat să nu reproducă perfect performanța indicelui său. De exemplu, fondul ar putea investi doar într-un eșantion al titlurilor de valoare incluse în indice, ceea ce ar putea duce la o discrepanță între performanța fondului și cea a indicelui.
  3. Subperformanță: Un fond indexat poate înregistra o performanță inferioară indicelui său din cauza comisioanelor și a cheltuielilor, a costurilor de tranzacționare și a erorilor de urmărire.

Ce tipuri de fonduri index există?

Fondurile index pot fi de mai multe tipuri:

  • Piața largă: Fondurile index care investesc în companii de toate dimensiunile și industriile, reprezentând astfel piața bursieră în ansamblu.
  • Sectoriale: Aceste fonduri urmăresc performanța unui anumit sector, precum cel al bunurilor de consum, de exemplu.
  • Naționale: Fondurile care urmăresc performanța grupurilor de investiții din SUA.
  • Internaționale: Aceste fonduri urmăresc performanța investițiilor și a piețelor din afara SUA. Se pot cumpăra acțiuni ale acestor fonduri prin intermediul unei agenții de brokeraj din SUA.
  • Obligațiuni: Fondurile care investesc în obligațiuni care alcătuiesc indici de obligațiuni.
  • Dividende: Fondurile care urmăresc companiile cu dividende ridicate, oferind părți din câștigurile acestora investitorilor.
  • Responsabile social: Fondurile care urmăresc indici de piață, eliminând companiile care nu respectă standarde ESG.
  • Creștere: Fondurile care urmăresc companii sau sectoare cu potențial mare de creștere, care pot depăși ritmul pieței generale.

Cum aleg fondul index potrivit?

Majoritatea fondurilor indexate și a ETF-urilor impun un comision anual care acoperă costurile operaționale ale fondului. Chiar dacă fondurile indexate urmăresc performanța și compoziția indicilor existenți, există în continuare costuri asociate, incluzând cumpărarea și vânzarea investițiilor pe care le dețin. Comisionul anual este dedus din valoatrea totală a fondului.

Printre cele mai bune fonduri de indice bursier total se numără Fidelity ZERO Total Stock Market Fund, care nu impune niciun comision. Indicele Total Stock Market Index de la Schwab are o rată de cheltuieli de 0,03%, în timp ce Vanguard Total Stock Market Fund impune o rată anuală de cheltuieli de 0,04%. Aceste rate de cheltuieli extrem de scăzute pot fi mai avantajoase decât fondurile similare care aplică comisioane mai mari în timp.

Pentru a înțelege impactul ratelor de cheltuieli asupra rentabilității investițiilor, să luăm următorul exemplu: Dacă ați investi 10.000 de dolari anual timp de 10 ani, cu un randament brut de 8%, ați avea în jur de 151.000 de dolari la finalul perioadei, presupunând o rată a cheltuielilor de 0,63%. Cu toate acestea, dacă ați găsi un alt fond care oferă aceeași performanță dar cu o rată a cheltuielilor mai mică, randamentul dvs. pe termen lung ar putea fi mult mai mare. Aceasta arată cât de important este să analizați atent cheltuielile asociate fondurilor de investiții pentru a maximiza câștigurile pe termen lung.

Cum pot investi în fonduri index?

  • Stabilește-ți obiectivele și strategia de investiții: Decide-te ce vrei să realizezi din investițiile pe care le faci și ce riscuri ești dispus să îți asumi.
  • Cercetează fondurile index disponibile: Există multe fonduri index disponibile pe piață, fiecare cu propriile caracteristici și strategii. Caută fondurile care se potrivesc cel mai bine obiectivelor și profilului tău de risc.
  • Alege-ți un broker: Asigură-te că îți alegi un broker care îți oferă acces la fondurile index în care ești interesat să investești.
  • Deschide-ți un cont de investiții: Pregătește-ți actele de care ai nevoie și în doar 5 minute îți poți deschide un cont de investiții la Goldring.
  • Alimentează-ți contul de investiții: Depune fondurile necesare în contul de investiții pentru a putea efectua tranzacții.
  • Selectează fondurile index și plasează ordinele de tranzacționare: După ce ai alimentat contul de investiții și te-ai decis asupra fondurilor index în care vrei să investești, plasează ordinele de cumpărare prin intermediul brokerului.
  • Monitorizează-ți investițiile: Urmărește performanța fondurilor index în care ai investit și ajustează-ți portofoliul, dacă este necesar, pentru a te asigura că rămâne aliniat cu obiectivele tale de investiții.
  • Reevaluează periodic: Revizuiește-ți periodic investițiile în fondurile index pentru a te asigura că sunt în continuare potrivite pentru obiectivele și circumstanțele financiare.

Fonduri index în România

  • *BT Index România ROTX: fond închis de investiții care urmărește performanța indicelui ROTX (Romanian Traded Index) de la Bursa de Valori București. Lansat în 2005, acesta conține un număr variabil de societăți, reflectând în timp real performanța acțiunilor considerate blue-chip tranzacționate la BVB. Conform BT Asset Management, cel puțin 85% din activele fondului replică structura indicelui după care este construit fondul. În data de 10 februarie 2023, valoarea netă a activelor deținute de fond era de 238 mil. lei și era deținut de aproximativ 8.000 de investitori.
  • ETF BET Patria-Tradeville: fond deschis de investiții, tranzacționat la BVB, acesta este gestionat de Patria Asset Management și reproduce performanța indicelui BET al Bursei de Valori București. Acesta este un fond de tip acumulare, astfel că dividendele încasate de la emitenții din portofoliu sunt reinvestite. Acest fond este listat la BVB și poți investi în el cu ajutorul contului Execution-Only de la Goldring.
  • *Certinvest BET-FI Index: fond deschis de investiții din România. Acesta urmărește să reproducă evoluția indicelui BET-FI al Bursei de Valori București și este un indice sectorial, adică reflectă evoluția societăților de investiții financiare (SIF-uri) și a altor entități similare.
  • *Certinvest XT Index: fond deschis de investiții din România care urmărește să reproducă evoluția indicelui BET-XT al Bursei de Valori București. Indicele BET-XT cuprinde cele mai tranzacționate 25 de companii de pe Piața Reglementată a BVB, incluzând și societățile de investiții financiare (SIF-uri).
  • *Certinvest BET Index: fond deschis de investiții de la Bursa de Valori București, care urmărește să reproducă cel puțin 90% din structura indicelui BET.

*Aceste fonduri nu sunt listate la Bursa de Valori București.

 

Mai multe articole informative poți regăsi aici. Dacă ai ajuns până aici primul pas spre bursă deja l-ai făcut, așa că haide și tu în comunitatea de investitori Goldring. Deschide-ți un cont de tranzacționare rapid și ușor și bucură-te de beneficiile pe care le aduc investițiile.