Activități paranormale la bursă

Halloweenul nu e doar pe străzi, e și la bursă. Piața de capital e ca o petrecere, iar participanții sunt mai mult sau mai puțin deghizați. Ține de tine să îți dai seama dacă aceștia sunt sau nu ce par a fi. Pentru a ne delecta, am preluat mai jos o serie de expresii stranii utilizate în limbajul bursier.

Companii-zombie – acestea sunt companii cu un nivel ridicat de datorii, dar suficiente câștiguri pentru a funcționa și pentru a plăti salarii, dar nu suficient pentru a achita datoriile sau pentru a investi, cu scopul dezvoltării pentru a ieși din această situație.

Dead Cat Bounce (Săritura pisicii moarte) – atunci când piețele se află într-un declin prelungit, acestea își revin pentru o perioadă scurtă, după care își continuă traiectoria descendentă. Acestea sunt semnale false și pot fi blestemul traderilor și a celor care fac market timing.

FAANG (Colț) – la fel ca vampirii, aceste acțiuni sunt puternice și rapide, iar unii cred că trăiesc veșnic. Acestea reprezintă cele mai proeminente cinci acțiuni americane din tehnologie: Facebook, Apple, Amazon, Netflix și Google. Există și alte variante, cum ar fi FAAMG, care înlocuiește Netflix cu Microsoft.

Ghosting (Fantomatic) – o formă de conspirație între investitori. Această activitate ilegală constă în faptul că un grup de participanți în piață cumpără sau vând în masă o acțiune, astfel încât alți investitori îi urmează fără să știe și creează profituri pentru cei care au încheiat tranzacțiile inițiale. Această activitate este greu de dovedit.

Graveyard Market (Piața-cimitir) – În timpul perioadelor de piețe bear prelungite, sentimentul investitorilor se înrăutățește și prețurile acțiunilor suferă scăderi, dar mulți evită să își materializeze pierderile mari prin faptul că nu fac nicio tranzacție. Pe lângă asta, noii investitori așteaptă ca piața să se redreseze înainte de a intra pe piață, motive pentru care piața pare moartă.

Indicatorul fricii – arată incertitudinea și teama investitorilor, deoarece măsoară așteptările pieței cu privire la volatilitatea din următoarele 30 de zile.

Vrăjitorie triplă – a treia vineri din lunile martie, iunie, septembrie și decembrie când opțiunile pe acțiuni, contractele futures pe indici bursieri și opțiunile pe indici bursieri expiră în aceeași zi. Aceste evenimente determină creșterea volumelor tranzacționate, dar și mișcări ciudate ale prețurilor.

 

Andreea Orosfoian