Ce se întâmplă cu economia în urma invaziei din Ucraina?

În urma invaziei Rusiei în Ucraina, au fost adoptate și continuă să fie luate o serie de măsuri de către Europa, Statele Unite și nu numai, în încercarea de a înceta agresiunile din Ucraina și pentru a evita declanșarea unui război la o scară mai largă, iar modul în care Rusia reacționează la toate aceste sancțiuni va afecta economia globală, însă rămâne de văzut cum. Analiștii economici au păreri împărțite, însă numai timpul și evoluția conflictului vor arăta care dintre ei are dreptate.

Este adevărat că tensiunile dintre Rusia și Ucraina au loc de câțiva ani, însă atacurile Rusiei asupra poporului ucrainean începute în data de 24 februarie aduc instabilitate pe piețele de capital, iar bursa de la Moscova este închisă din data de 25 februarie pe perioadă nedeterminată.

Istoria acestui gen de conflicte arată că dezechilibrele economice sunt temporare și nu au efecte de lungă durată asupra investitorilor, iar economia Rusiei, cu toate că are o mărime considerabilă, nu este suficient de puternică pentru a afecta piețele globale, mai ales datorită sancțiunilor impuse de Statele Unite și de Europa, consideră unii specialiști.

David Bridges, analist de risc politic, este de părere că „Acesta este începutul unui nou război rece. Conflictul ar putea lua o varietate de forme și este puțin probabil să fie rezolvat curând. De asemenea, în timp, va deveni mai dificil de obținut informații despre ceea ce se întâmplă în Ucraina, ceea ce va spori incertitudinea”.

Una dintre sancțiunile drastice impuse asupra Rusiei este deconectarea ei de la sistemul internațional de mesagerie financiară SWIFT, ceea ce are consecințe negative pentru partenerii comerciali principali ai Rusiei, inclusiv pentru țările europene, care, astfel, au dificultăți în plata importurilor de petrol și gaze rusești de care depind. Rusia a decis să sisteze exportul de gaze naturale către Europa, însă, având în vedere că este dependentă de piața europeană – neputând să vândă gaze naturale decât acolo unde există infrastructura necesară – acest blocaj nu poate să aibă o durată prea mare.

În anul 2019, din importurile europene de gaze naturale, 41,1% proveneau din Rusia. În timp ce unii specialiști nu consideră întreruperea exporturilor de gaze rusești către Europa un inconvenient, alții sunt de părere că va fi destul de dificil pentru țările europene să treacă prin următoarea iarnă, mai ales pentru o țară cum este Germania, care nu dispune de o sursă alternativă de energie pentru a înlocui gazele naturale rusești. Conform unei statistici publicate de FSEGA, facultate din cadrul UBB Cluj, în 2019, importul de gaze naturale rusești nu depășea 10% în România, 79% din gazele naturale utilizate fiind producție internă.

Rusia Ucraina

Dacă Europa nu va mai primi gaze din partea Rusiei, va trebui să găsească o alternativă, alte surse de energie, iar acestea vor fi petrolul și cărbunele. Întreruperea exportului de gaze din Rusia va face ca prețul petrolului, al alimentelor și al energiei, să crească în continuare și mai tare, fiind, astfel, foarte important ca Europa să găsească o sursă suplimentară de petrol. Așadar, unul dintre efectele economice ale conflictului din Ucraina este creșterea volatilității pieței pe termen scurt.

Pe lângă destabilizarea ramurilor economice de către pandemie, efectele războiului vor încetini revenirea piețelor globale, fiind afectate transporturile maritime și feroviare, importul de materie primă, dar și producția globală de ulei de floarea soarelui, care în proporție de aproximativ 50% este de origine ucraineană.

Cu fiecare zi de război care trece, este tot mai clar că sectorul alimentar și cel agricol sunt profund afectate. Rusia și Ucraina sunt responsabile pentru aproximativ 30% din producția globală de grâu, 19% din producția de porumb și 80% producția de ulei de floarea soarelui. Cele două sunt foarte importante în producția globală de cereale și semințe oleaginoase și sunt, totodată, mari piețe de consum pentru produsele alimentare. Companiile alimentare care își desfășoară activitatea în Ucraina sunt influențate negativ și determină și alte companii din întregul lanțul alimentar să resimtă efectele războiului.

Sectorul auto va fi și el puternic afectat de acest război, ținând cont de creșterea prețului petrolului, de criza semiconductorilor, a cipurilor și a altor metale rare, care este posibil să se adauge la problemele industriei, în plus, în Ucraina se află multe companii producătoare de componente auto, a căror producție poate fi încetinită.

Unii specialiști cred că sancțiunile impuse asupra Rusiei vor provoca multe pagube, însă nu vor duce la colapsul economiei rusești. Economia SUA fiind relativ izolată de acest conflict, pentru investitorii individuali și consumatorii din Statele Unite, efectele vor lua cel mai probabil forma unor presiuni inflaționiste suplimentare din cauza creșterii prețurilor la energie.

 

Andreea Orosfoian