Ce sunt acțiunile fracționale și cum funcționează?!

Ce sunt fracțiile de acțiuni?

Fracțiile de acțiuni sunt parți ale acțiunii unei companii, în loc sa deții una sau mai multe acțiuni ale respectivei companii, ajungi să deții o parte dintr-o acțiune.

Dacă ai pus ochii pe o acțiune scumpă, dar nu dorești să-ți investești toate economiile într-o singură companie, fracțiile de acțiuni sunt o modalitate accesibilă de a începe.

Cum funcționează fracțiile de acțiuni?

Disponibile pentru moment doar pe piețele internaționale[1], fracțiile de acțiuni permit investitorilor să achiziționeze acțiuni în schimbul capitalului pe care doresc să-l investească, în loc să plătească prețul integral al unei acțiuni. Acest lucru poate fi deosebit de avantajos pentru investitorii care au un capital limitat, dar care doresc să construiască un portofoliu foarte diversificat.

Începând din august 2020, prețul pentru o acțiune a firmei mame a Google, Alphabet a depășit 1.500 $, în timp ce o acțiune a Amazon s-a tranzacționat la valori de peste 3.000 $ ceea ce se traduce în minim 4.500 $ necesari pentru achiziția câte unei acțiuni la cele 2 companii. Din fericire, fracțiile de acțiuni îți permit să cumperi parți din cele mai scumpe acțiuni și fonduri tranzacționate (ETF-uri) cu doar un dolar. Fracțiile de acțiuni sunt o dezvoltare relativ nouă în ceea ce privește modul de realizare al investițiilor, cu doar câțiva ani în urmă fiind imposibil să cumperi mai puțin de o acțiune întreagă a unei companii sau ETF.

Beneficiile fracțiilor de acțiuni

  • Începi să investești cu sume mai mici de bani: Dacă ești abia la început și nu ai o sumă mare de bani de investit, fracțiile de acțiuni sunt o soluție. Acestea îți permit să intri imediat pe piață și să începi să beneficiezi de evoluția cotațiilor.
  • Îți diversifici portofoliul cu mai puțini bani? Una dintre regulile de bază ale construcției portofoliului este diversificarea. Deținând o varietate de acțiuni, și în special ETF-uri, poți reduce probabilitatea de a pierde bani dacă vreuna din acțiuni se prăbușește. Raportat la banii din portofoliu, fracțiile de acțiuni îți permit să cumperi acțiuni la mai multe companii, din sectoare diferite, realizând o mai bună diversificare.
  • Dacă dorești să investești o sumă stabilită de bani în mod regulat, fracțiile de acțiuni îți permit să plătești mai puțin pe acțiune decât dacă ai cumpăra toate acțiunile simultan: Cumpărând treptat părți mici dintr-o acțiune poți ajusta prețul mediu de achiziție și astfel să obții un randament mai bun al investiției tale. În caz contrar, o parte din banii tăi ar trebui să stea într-un cont curent, înainte de a avea suficient pentru a cumpăra o acțiune completă.

Dezavantajele fracțiilor de acțiuni

  • Selecție limitată de acțiuni: nu toate acțiunile sunt disponibile pentru investiții fracționate. Este posibil să nu poți alege la fel de multe companii precum atunci când cumperi acțiuni întregi.
  • Lichiditatea: Este posibil să nu ai o lichiditate imediată pentru fracțiile tale de acțiuni. Acestea nu pot fi tranzacționate la fel de frecvent sau la fel de rapid precum acțiunile întregi. Brokerii așteaptă să acumuleze suficiente ordine de fracții de acțiuni pentru a cumpăra acțiuni întregi, ceea ce poate reduce viteza de execuție a ordinelor. De asemenea, nu există o cerere sau ofertă suficient de mare pentru toate acțiunile fracționale, deci uneori poate dura mai mult să cumperi sau să vinzi fracțiile dumneavoastră.
  • Transferuri: Nu vei putea să transferi fracțiile de acțiuni către alți brokeri. În schimb, ai posibilitatea să transferi orice acțiune completă, va trebui să vinzi orice fracție de acțiuni pentru a obține numerar.

Pot cumpăra acțiuni care oferă dividende ca fracții de acțiuni?

Da, poți cumpăra fracții de acțiuni care oferă dividende, dar suma pe care o primești în va fi proporțională cu deținerea ta din acțiunea respectivă. Dacă investești 25 $ într-o acțiune de 100 $ cu un dividend de 1 $, dividendul tău va fi de doar 25 de cenți.

Ce se întâmplă dacă cumpăr fracții de acțiuni și mai târziu există o splitare a acțiunilor (stock split)?

Operațiunile de splitare nu vor afecta în mod diferit fracțiunile tale de acțiuni. Dacă deții 3,5 acțiuni ale unei companii care ale căror acțiuni vor fi splitate (împărțite) două la una, la final vei deține șapte acțiuni, dar valoarea totală a acțiunilor respective rămâne neschimbată.

 

Poți accesa acest tip de investiții folosind platforma Goldring pentru piețe internaționale.

Dacă încă nu ai un cont de tranzacționare internațional, deschideți chiar acum unul!

 

Andrei Dragoș Mihai,

Broker Goldring

[1] Conform Art. 102, din Legea Societăților Comerciale 31/1990 – (1) Acțiunile sunt indivizibile.