Ce sunt ETF-urile și cum investim în ele

Fondurile tranzacționate la bursă (ETF) au devenit extrem de populare în ultimii ani, atât în rândul investitorilor, cât și în rândul speculanților bursieri. Simple, transparente și rentabile, aceste instrumente financiare oferă o modalitate ușoară de a obține o expunere la o gamă largă de active, inclusiv acțiuni, obligațiuni, mărfuri sau bunuri imobiliare.

Ce este un ETF?

Un ETF sau un fond tranzacționat la bursă (exchange traded fund), este un tip de fond de investiții care urmărește performanța unui anumit indice bursier, al unui sector industrial sau al unui activ. ETF-urile sunt în multe feluri similare fondurilor mutuale. Cu toate acestea, spre deosebire de fondurile mutuale, ETF-urile sunt tranzacționate pe piața de capital, însemnând că pot fi achiziționate și vândute la fel de ușor precum acțiunile unei companii listate la bursă.

Un ETF îți oferă posibilitatea de a cumpăra și de a vinde un coș de active fără a fi necesar să cumperi toate componentele în mod individual. Emitentul ETF-ului deține activele suport, construiește un fond care urmărește performanțele acestora și listează acțiunile fondului pe piața de capital.

În timp ce ETF-urile sunt proiectate pentru a urmări valoarea unui activ suport – fie că este vorba despre mărfuri, cum ar fi aurul sau un coș de acțiuni – acestea se tranzacționează la prețuri determinate de piață, existând mici diferențe față de prețul activului suport și o rentabilitatea puțin diferită față de cea a activul suport.

Tipuri de ETF – uri

Există ETF-uri disponibile pentru aproape fiecare clasă de active, inclusiv acțiuni, obligațiuni, bunuri imobiliare și mărfuri:

 • ETF-uri specifice unor zone geografice: un ETF poate fi construit pentru a urmării performanța unui indice dintr-o anumită țară, regiune sau un grup de țări cu caracteristici similare.
 • ETF-uri specifice sectoarelor: acestea urmăresc performanța unui anumit sector economic, cum ar fi energetic, telecomunicații, sănătate sau IT.
 • ETF-uri specifice materiilor prime: urmăresc performanța individuală a unei materii prime sau a unui coș de materii prime.
 • ETF-uri specifice indicilor: acestea sunt cele mai populare și urmăresc performanța unui indice bursier.

Care sunt avantajele ETF-urilor?

Investițiile în ETF-uri au o serie de avantaje. Acestea includ:

 • Costuri reduse: ETF-urile tind să aibă comisioane mai scăzute, ceea ce înseamnă că acestea pot fi o modalitate foarte bună de a investi în mod eficient din punct de vedere al costurilor. Acestea sunt, în general, mult mai ieftine decât fondurile de investiții gestionate în mod activ, deoarece nu au administratori de investiții care iau în mod activ decizii de investiții.
 • Beneficii de diversificare: Investițiile prin ETF-uri reprezintă o modalitate ușoară de a îți diversifica portofoliul. Printr-un singur ETF care urmărește performanța indicelui S&P 500, poți obține expunerea la 500 de acțiuni diferite din SUA.
 • Accesul instantaneu la o gamă largă de piețe: ETF-urile pot fi un instrument foarte util de alocare a activelor, prin facilitatea accesului la piețele financiare internaționale.
 • Transparență: ETF-urile au un grad ridicat de transparență
 • Ușor de tranzacționat: Deoarece ETF-urile sunt tranzacționate pe piața bursieră, este foarte ușor să le cumperi sau să le vinzi. Poți investii în ETF-uri în orice moment pe parcursul ședinței de tranzacționare.

Care sunt dezavantajele ETF-urilor?

În timp ce argumentele pro sunt multe, ETF-uri au și unele dezavantaje. Printre acestea:

 • Ponderea prea mare a unui activ: Investitorii ar putea fi limitați la acțiunile companiilor cu capitalizare mare din cauza ponderii ridicate a unui grup restrâns de acțiuni din indicele pieței. Lipsa expunerii la companiile cu capitalizare medie și mică ar putea priva investitorii de potențialele oportunități de creștere.
 • Randamente mai mici: Randamentul obținut de ETF poate fi puțin mai mic decât cel înregistrat de activul suport.
 • ETF cu efect de levier: Un ETF cu efect de levier este un fond care utilizează instrumente financiare derivate și datorii pentru a amplifica randamentele unui indice. Anumite ETF-uri cu efect de levier dublu sau triplu pot pierde mai mult decât dublul sau triplul indicelui urmărit. Aceste tipuri de investiții speculative trebuie evaluate cu atenție. În cazul în care ETF-ul este ținut pentru o lungă perioadă de timp, pierderea reală s-ar putea multiplica rapid. De exemplu, dacă dețineți un ETF cu efect de levier dublu privind gazele naturale, o modificare de 1% a prețului gazelor naturale ar trebui să conducă la o modificare de 2% a prețului ETF-ului. Cu toate acestea, dacă un ETF cu efect de levier este păstrat pentru mai mult de o zi, randamentul global din ETF va varia semnificativ față de randamentul global al activului suport.
PERIOADĂETF CU EFECT DE LEVIER DUBLUVARIAȚIE % ETFPREȚUL GAZULUI ($)VARIAȚIA PREȚULUI GAZULUI %
1107
28,80-12,00%6,58-6,00%
38,53-3,04%6,481,52%
47,93-7,10%6,25-3,55%
58,568,00%6,54,00%
67,35-14,15%6,04-7,08%
78,4715,23%6,57,62%
89,7715,38%77,69%
VARIAȚIA TOTALĂ %-0,23-2,28%00,00%


Reține că unele ETF-uri cu efect de levier pot oferi rezultate neașteptate dacă le menții pe termen lung.

În plus, efectul de levier este un instrument cu două tăișuri, care trebuie utilizat cu grijă. Atunci când tranzacționezi sau investești în ETF-uri folosind efectul de levier, nu se vor multiplica doar câștigurile, ci și pierderile. Precum în cazul altor instrumente financiare, este esențială gestionarea adecvată a riscurilor.

Strategii de management al riscurilor

Cu toate acestea, nu puteți elimina complet riscurile atunci când investiți în ETF-uri, dar există modalități de a reduce riscul.

Una dintre cele mai eficiente modalități de a reduce riscul este diversificarea portofoliului, adică împărțirea investițiilor în mai multe active diferite, astfel încât să nu ai o expunere mult prea mare la un singur activ. Un portofoliu diversificat ar putea avea expunere la ETF-uri de acțiuni, ETF-uri de obligațiuni și ETF-uri de mărfuri, iar acestea la rândul lor să fie împărțite pe sectoare economice sau regiuni geografice.

De ce europenii nu pot cumpăra ETF-uri din SUA?

tipuri si furnizori ETF

Începând cu data de 1 ianuarie 2018, investitorii din UE nu au mai putut cumpăra ETF-uri din SUA. Acest lucru se datorează regulamentului cunoscut sub numele de PRIIPs, prin care se interzice tranzacționarea instrumentelor fără KID (Key Information Document) pentru o mai bună protecție a investitorilor individuali. Dar piețele europene aduc alternative pentru majoritatea claselor de active, de exemplu, mai jos regăsiți câteva dintre cele mai populare opțiuni alese de investitorii europeni:

 • Total US Stock Market: CSUS (iShares MSCI USA UCITS ETF)
 • US Large Cap Blend (S&P500): CSPX (iShares Core S&P 500 UCITS ETF)
 • European Stocks: CEUD (iShares Core MSCI EMU UCITS ETF)
 • Emerging Market Stocks: EIMU (iShares Core MSCI EM IMI UCITS ETF)
 • Total US Bond Market: SUAG (iShares US Aggregate Bond UCITS ETF)

De asemenea, mai jos regăsești listele cu produsele oferite de cei mai mari furnizori de ETF-uri pentru investitorii europeni, tranzacționabile prin intermediul Goldring. Aceștia oferă o gamă variată de produse, cu acoperire pe diverse sectoare, precum piețe dezvoltate, emergente sau de frontieră, ETF-uri care urmăresc cei mai importanți indici bursieri și ETF-uri cu axate pe mărfuri, imobiliare sau specifice unei anumite industrii.

Investiția în ETF-uri

Prin intermediul Goldring, poți să investești în ETF-uri emise în cadrul Uniunii Europene conform reglementărilor MIFID II, atât prin platforma destinată piețelor internaționale, cât și în ETF-ul listat la Bursa de Valori București care urmărește performanța indicelui BET.

 

Dacă încă nu ai un cont de tranzacționare, deschideți chiar acum unul!

 

Autori: Ahmad Sunbol, Dragoș Andrei, Radu Cojoc