Despre bursă în perioada de criză cu Virgil Zahan (Goldring)

Astăzi vorbim despre bursă în perioadă de criză – cu Virgil Zahan, CEO al SSIF Goldring.

În contextul actualei crize și având în vedere faptul că Virgil Zahan a preluat conducerea acestei societăți după criza din 2008 și fiind o persoană pe care o respect în piața de capital, am hotărât să discutăm puțin despre ceea ce înseamnă investiția în acțiuni, riscurile, beneficiile, etc.

Întrebare: Bănuiesc că și tu ești investitor pe piața de capital, care este sentimentul tău în această perioadă și cum vezi piața în această perioadă?

Am ajuns în piața de capital ca investitor, undeva în anul 1996, iar din 1997 am devenit și broker.

În momentul de față cred că putem observa în piață trecerea de la panică inițială la o stare de incertitudine, investitorii par să aștepte date concrete privind efectele avute de pandemia Covid 19 asupra economiei, și implicit asupra companiilor.

Ca investitor este foarte important, mai ales în acest moment, să nu țin cont de sentimente, ci doar de raționament, dar evoluțiile din ultima săptămână m-au contrazis și piața a crescut pe valul de optimism adus de programele de susținere declanșate de SUA și reducerea numărului de îmbolnăviri zilnice în unele țări europene.

Prefer să rămân precaut și să nu mă avânt prea tare în a cumpăra, deși prețurile par foarte atractive la aceste niveluri; “Cash is king”, iar incertitudinea crește riscul, așadar cred că va fi necesar să mențin cash-ul, atât pentru acoperirea riscurilor din perioada următoare, cât și pentru a profita de o revenire când apar primele semnale.

Este o situație nou-întâlnită, despre care nimeni nu știe cu exactitate cum va evolua sau ce efecte va avea.

Întrebare: Care crezi ca este trendul pe termen mediu si lung al pieței de acțiuni din Romania?

Pe termen mediu, piața va fi dominată de volatilitate, atât datorită efectelor reflectării pandemiei în media, pe de o parte, cât și datorită unui sistem de sănătate nepregătit pentru astfel de pandemii; Covid a adus o factură, pe care, din păcate o vom plăti cu toții .

În România fabricile încă nu sunt închise, există măsuri, există optimizări, reduceri de personal, însă încă nu simțim în totalitate problemele. Cred că urmează o perioadă grea, cu probleme în zona de încasări, cu bugete de investiții tăiate, dividende reduse, șomaj în creștere, etc. .

În ceea ce privește evoluția pe termen lung, în momentul în care economia va începe să dea primele semnale de revenire, vom reveni puternic și rapid, iar trendul pe termen lung va fi de creștere.

Ce nu se știe, este momentul în care va începe revenirea economiei reale, dar în mod cert bursa va anticipa acest lucru.

Intrebare:Crezi ca piata a atins pragul de jos a scaderii sau mai este loc de scadere?

Pentru moment putem spune că minimul a fost atins în martie și că acele minime au fost o oportunitate de cumpărare pentru speculatori; pe termen mediu, NU, nu cred că am atins minimul, cred că minimul este strâns corelat cu evoluția epidemiei, care abia a început să își arate colții în România. Mai avem, și vor urma amânări la dividende, scăderi de bugete previzionate, statistici în scădere de 10%-15% a PIB-ului, creșteri ale ratei șomajului, atunci putem vorbi de minime. Toate așteptările mele pot fi anulate de modul de răspândire al virusului și infuziile de capital din piețele internaționale.

E greu de prevăzut modul în care se va schimba comportamentul consumatorilor după această distanțare socială și acest comportament e cel care va da direcția piețelor.

Pentru a surprinde cât mai bine previziunile antreprenorilor români, am demarat un sondaj de opinie http://www.isondaje.ro/sondaj/786796065/ și vom reveni cu date în momentul în care avem un număr relevant de răspunsuri.

Întrebare: Este oare un moment bun acum de a deveni investitor?

Depinde în ce anume se investește, cred că acțiunile s-au divizat în 2 categorii, cele care vor rezista, cele care se adaptează din mers și cele care vor fi foarte afectate de stoparea activității și a consumului. Probabil utilitățile , comunicațiile, băncile și sănătatea vor rezista mai bine, deși vor fi și ele afectate. Nu cred că există companie, care să nu fie afectată într-o oarecare măsură. La utilități am inclus și companiile care oferă infrastructură IT, platforme online de comunicare, e-learning și ele sunt într-un fel companii de utilități. Companiile care dezvoltă proiecte noi, cele de outsourcing, cred că vor fi lovite. Cred că vom asista la mult prezisa spargere a bulei din sectorul IT.

Nu există neapărat un moment bun sau un moment rău, criza vine mereu cu oportunități “mascate“ într-o formă sau alta. Prețurile în momentul de față sunt atractive și sunt mulți cei care se gândesc să achiziționeze acțiuni după aceste scăderi. Ce pot recomanda investitorilor, este să fie precauți și dacă vor să intre la cumpărare, să intre treptat, până se va observa o stabilizare a situației.

Întrebare: Dar pe termen scurt? Până la finalul anului 2020.

Pe termen scurt vom avea volatilitate, iar aceasta este pentru speculatori, pentru cei care înțeleg că există oportunități de speculație asupra minimelor și asupra revenirii și înțeleg șă-și asume anumite riscuri.

Da, aș investi în acțiuni ale firmelor producătoare de ventilatoare, teste și medicamente pentru COVID, cloud, infrastructură 5G, energetice, utilități, chiar și bănci, dacă scăderile au fost mari, ceea ce arată o posibilă integrare a previziunilor economice pesimiste în prețul acțiunilor.

Întrebare: Crezi ca dividendele plătite anul acesta vor fi afectate?

Da, dividendele sunt corelate cu performanțele anterioare ale companiilor, dar și cu resursele necesare pentru funcționarea acestora. Vedem deja unele cazuri, în care companiile au modificat propunerile de distribuire a dividendelor pentru a-și asigura o plasă de siguranță. Desigur, acești bani rămân în companie, iar dacă situația se va remedia, fără a cauza probleme companiilor, acestea vor putea opta pentru repartizarea ulterioară a acestor fonduri.

Probabil că mai multe societăți vor avansa propuneri de dividende mai reduse decât în anii anteriori, însă chiar și așa, ținând cont de cotațiile din ziua de astăzi, ar oferi randamente destul de atractive.

Este bine să nu facem o problemă din asta, deoarece profiturile nerepartizate rămân în societate, iar aceste resurse, aflate la dispoziția companiilor le pot ajuta să treacă mai ușor de această perioadă, iar revenirea să fie mai rapidă.

Întrebare: Dar dividendele anului viitor?

Este probabil, prea devreme să vorbim despre acestea, dar trebuie să ne gândim că aceste perioade de întreruperi în activitate și dificultăți din lanțul de aprovizionare, vor genera scăderi ale cifrelor de afaceri.

Întrebare: Ce preferi? Acțiunile pe Bursa de Valori București sau acțiuni pe piețele externe?

Personal prefer Bursa de Valori București, dar mă uit și către piețele externe. Fiecare piață are avantajele și dezavantajele ei. Acțiunile de pe BVB sunt mai ușor de urmărit, însă variantele de investiții sunt mai puține în comparație cu cele de pe extern, iar companiile din economiile mai dezvoltate au un capital care le permite să reziste mai bine condițiilor extreme de acum.

Pentru cei care devin acum investitori BVB, este mai accesibil și mai ușor de urmărit ceea ce îi poate ajuta în a învăța mecanismele pieței, iar ulterior se pot gândi la diversificare.

Întrebare: Poți face o recomandare pentru investitorii din piața de capital?

Da, să aștepte până la noi semnale, să stea pe cash, iar pentru speculatori, să se uite la semnalele de pe piața externă, bursa din România s-a corelat puternic în ultimul timp cu piața externă, ceea ce poate oferi oportunități pentru tranzacțiile intra-day.

Investitorilor noi, le recomand sa fie precauți, să-și stabilească o strategie de investiții în funcție de aversiunea lor la risc, suma pe care doresc să o investească și termenul pentru care doresc să facă investiția. Mai mult, le recomand să nu tranzacționeze emoțional și să ia fiecare decizie în cunoștință de cauză, să aibă grijă la tot ce înseamnă media sau alte păreri venite de la prieteni și familie, să nu fie nici pesimiști, dar nici optimiști, ci pur și simplu raționali.

Întrebare: Cum arată pentru tine un portofoliu ideal de investiții dacă:

1.Esti la vârsta de 25-35 de ani, ai un venit decent și te interesează să ai un viitor financiar cât mai sigur?

Indiferent de vârstă, nu recomand investiții cu ajutorul instrumentelor financiare derivate de tipul CFD-uri, FX-uri etc.

Vârsta este strict corelată cu nivelul de aversiune la risc, când ești tânăr poți investi în acțiuni mai riscante și o parte de până la 30% din portofoliu poate fi orientat către astfel de acțiuni, iar când sumele acumulate permit acest lucru, m-aș gândi la achiziționarea unui imobil.

2. Ești la vârsta de 35-50 de ani, ai un venit decent și te interesează să ai un viitor financiar cât mai sigur?

Investițiile să fie ghidate după regulile lui Warren Buffet „Rule No. 1: Never lose money. Rule No. 2: Never forget rule No. 1”, iar acest lucru se poate face doar prin diversificare.

3. Ești la vârsta de 50+ de ani, ai un venit decent șite interesează să ai un viitor financiar cât mai sigur?

Investiții în obligațiuni și acțiuni bune plătitoare de dividende, active mai puțin riscante și lichide.

Daca ai investit într-un moment urmat de o scădere a pieței, te poți gândi că orice investiție “proastă” devine o investiție pe termen lung, care-ți permite să câștigi din dividendele plătite de companie, condiționat însă ca investiția să fie bazată pe rezultate fundamentale solide.

Ai un portofoliu la care te gândești, pe care l-ai putea considera optim pentru aceste categorii?

Dacă mă întrebi de portofoliul de acțiuni, am prezentat mai sus domeniile în care aș investi acum; dacă mă întrebi de o împărțire a averii, mă gândesc la o structură de genul 30% Imobiliare, 40% Acțiuni+ Obligațiuni, 10% Artă, Fonduri de investiții, 20% Numerar.

Nu există un portofoliu ideal pentru categorii de vârstă, iar vârsta nu e factorul determinant în alcătuirea portofoliului și-n modul în care cineva investește, depinde de educația financiară, apetitul pentru risc, stilul, industria în care activează, timpul pe care îl poate aloca investițiilor, orizontul de timp și dorința de diversificare. Fiecare investitor are scopuri diferite în ceea ce privește investițiile sale, recomandabil ar fi să-și diversifice investițiile tocmai pentru a reduce riscul.

 

Câteva informații despre Goldring

În primul rând vă anunț că la acest link puteți deschide cont și beneficia de oferta lor de reducere cu 30% a comisionului de tranzacționare în primul an.

22 de ani de servicii pentru Piața Românească de capital

Goldring are o experiență pe piața de capital de peste 20 de ani și o contribuție activă în cadrul acesteia fiind cunoscuți pentru:

• Premiul obținut cu ocazia inaugurării anului bursier 2018 pentru “Intermediarul companiilor antreprenoriale românești la BVB”.

• Premiul aniversar “România 100” pentru contribuția la dezvoltarea activității de brokeraj acordat de Asociația Brokerilor în decembrie 2018

• Susţinători ai Invest Club (Clubul Investitorilor) la nivel zonal (Tg. Mureş) începând cu anul 2015 prin participarea şi implicarea în organizarea de întâlniri.

• Consultant autorizat AeRO (2015)

În ultimii ani, sunt cunoscuți pentru activitatea în materie de consultanță și asistență integrată privind: Listări pe piața de capital, Plasamente private de acțiuni si obligațiuni, Servicii de guvernanță corporativă, Operațiuni pe piața de capital (majorări de capital, oferte publice, programe de răscumpărare, etc.)

În prezent oferă acces la tranzacționarea pe piața BVB și pe piețele internaționale din Europa, UK, SUA, Canada, Hong-Kong și Tokyo.

Se adresează în special clienților de retail prin oferirea de servicii de tranzacționare execution-only, administrare de portofolii și consultanță în investiții.

In final vreau să îi mulțumesc lui Virgil pentru că a ales să împărtășească informațiile cu noi! Vizualizați interviul aici