Economiile. Ce sunt și cum poți începe să investești?

Ce sunt economiile?

Economiile sunt banii care îți rămân după ce ți-ai plătit toate cheltuielile și obligațiile, pe o anumită perioadă de timp. Ai mai multe posibilități prin care să-ți păstrezi acești bani economisiți. Printre variante amintim faptul că îi poți păstra în numerar sau îi poți depune la bancă, aceasta oferindu-ți mai multe opțiuni: conturi de economii, depozite la termen și conturi pentru copii. Conturile de economii sunt cunoscute ca fiind lipsite de riscuri, dar oferă și rate de rentabilitate foarte mici. Pe de altă parte, investiția este o metodă care vine cu riscurile sale, dar care oferă și recompense pe măsură, însă toate la timpul lor.

Este important să economisești indiferent de sumă, consecvența fiind cheia economisirii. De obicei, oamenii economisesc bani pentru zile negre, pentru vacanțe, pentru diferite obiective de viață – cum ar fi o mașină sau o casă, pentru educația unui copil, pentru pensionare, pentru investiții și așa mai departe. Așadar, setează-ți un obiectiv și nu te opri din economisit până nu-l îndeplinești. Un fapt important de menționat este că ar fi ideal să investești după ce ai un fond de rezerve. Unii specialiști în domeniul investițiilor sunt de părere că trebuie să ai puse deoparte aproximativ 6 salarii pentru ca acestea să reprezinte un fond de rezerve solid.

La început poate părea dificil, mai ales dacă ai un salariu minim pe economie de 2.550 lei brut, însă poți începe cu punerea pe hârtie a cheltuielilor lunare, așa vei vedea clar pe ce merg banii. Când primești salariul, pune deoparte 10-20% din acesta, poate părea puțin, însă, în timp, aceștia se adună. Analiștii financiari merg pe principiul 50-30-20, adică sunt de părere că 50% din salariu ar trebui să meargă pe cheltuieli casnice, 30% pe dorințele tale, iar 20% ar trebui să economisești și să investești. Noi preferăm distribuția 60-20-10-10, adică 60% din venituri să meargă spre cheltuieli de bază ce îți asigură existența, 20% din venituri să meargă spre dezvoltarea personală, 10% spre distracții și, foarte important, 10% spre donații. Cei 20% alocați dezvoltării personale înseamnă economii, investiții financiare și investiții în propria persoană sub forma de cărți, cursuri, webinarii și orice alte materiale sau evenimente care vor ajuta să te dezvolți ca persoană, să înveți mereu lucruri noi și să înțelegi mai bine lumea din jurul tău. Bugetul tău se va ajusta odată cu creșterea veniturilor, astfel încât vei aloca mai mult spre dezvoltare, donații și distracții.

economiile

De la economii la investiții

Economiile reprezintă primul pas către investiții. În primul rând, trebuie să economisești bani pentru a putea investi. Investiția înseamnă achiziționarea de acțiuni, obligațiuni, fonduri de investiții sau alte instrumente financiare. Investițiile sunt o metodă prin care îți poți crește veniturile, lăsând banii să muncească pentru tine.

Poți economisi bani în diferite moduri. În primul rând, poți economisi bani în contul tău bancar curent, dar asta nu îți va aduce nicio dobândă. De asemenea, poți economisi într-un cont de economii. Un cont de economii reprezintă un cont de depozit care generează o dobândă. Contul poate fi deținut la bancă sau la orice altă instituție financiară și poate fi o soluție bună pentru nevoi pe termen scurt. Acestea îți oferă o dobândă modestă și reprezintă o soluție sigură, chiar dacă este posibil să fii limitat la numărul de retrageri. Ultima metodă, și cea mai puțin recomandată, este să îți păstrezi economiile în numerar, dar nu este cea mai sigură opțiune.

Faptul că aceste conturi de economii sunt ușor de accesat și plătesc dobânzi, chiar dacă sunt mici, le face o opțiune sigură pentru a economisi bani pentru achiziții viitoare. Numărul de retrageri poate fi limitat, însă suma de bani care poate fi retrasă este, de obicei, nelimitată. Un lucru care merită menționat, însă, este faptul că dobânda pe care o primești din contul de economii este un venit impozabil.

Cum pot economisi? Câteva sfaturi simple

  • Când mergi la cumpărături, fă-ți o listă. Acest lucru te va ajuta să te concentrezi și să cumperi doar lucrurile necesare.
  • Urmărește reducerile! Atunci când îți propui să cumperi gadgeturi, fă o verificare în prealabil pentru a găsi orice reducere care ar putea fi în desfășurare. Făcând acest lucru, poți economisi niște bani frumoși.
  • Cumpără o singură dată. De exemplu, în loc să cumperi mai multe sticle mici de apă în fiecare zi, cumpără sticle mari și reumpleți-o pe cea mică. Să nu mai spunem că, folosind mai puțin plastic, protejezi mediul înconjurător.
  • Gătește și fă-ți cafeaua acasă, în loc să îți comanzi prânzul sau cafeaua în fiecare zi.
  • În loc să iei taxiul sau să mergi cu mașina în fiecare zi, folosește transportul public sau mergi pe jos la școală sau la serviciu.
  • Dacă nu vrei să iei autobuzul sau să mergi pe jos, ia mașina, dar grupează-te cu colegii și puneți toți bani pentru benzină.
  • Încearcă să mergi în natură în loc de restaurante. În acest fel, nu numai că vei economisi bani, dar te vei simți bine și îți vei îmbunătăți starea fizică.
  • Cumpără cărți, electrocasnice, mobilă sau chiar haine la mâna a doua. De asemenea, poți împrumuta lucruri și poți opri cumpărăturile impulsive.
  • Renunță la orice viciu pe care îl ai, cum ar fi fumatul.

Începe să investești acum!

Procesul prin care îți deschizi un cont de investiții la Goldring este unul foarte simplu și durează doar 5 minute. În plus, îți oferim un discount de 30% din comisionul standard de tranzacționare, pentru piața internă BVB. Reducerea se acordă pe o perioadă de 12 luni calendaristice, perioadă care începe din luna următoare validării contului de tranzacționare. Mai multe despre comisioanele noastre poți afla de aici.

Îți poți deschide un cont de tranzacționare, simplu și rapid și poți investi atât la BVB, cât și pe marile piețe de capital ale lumii.