Impozitarea câștigurilor la bursă

La finalul lunii februarie Goldring a trimis clienților Fișa de portofoliu cu câștigurile/pierderile aferente anului 2023, precum și impozitul calculat și reținut la sursă. Fie că ești client Goldring sau nu, poate ai niște întrebări fără răspuns, așa că în continuare îți venim în ajutor și vom încerca să răspundem acestora. Dacă totuși mai ai nelămuriri te invităm să le adresezi pe adresa de e-mail [email protected].

Cum se impozitează câștigurile din investiții?

Impozitarea se realizează la sursă pentru intermediarii români, ceea ce înseamnă că pentru clienții Goldring, care tranzacționează pe piața internă, impozitele aferente tranzacțiilor vor fi calculate, reținute și virate către ANAF de Goldring.

În cazul tranzacțiilor pe piața externă, deoarece colaborăm cu un intermediar extern, clientul încheie un contract de intermediere cu acesta, iar circuitul fondurilor nu se face prin Goldring, astfel, conform prevederilor fiscale, calculul, reținerea și virarea taxelor către bugetul de stat nu pot fi efectuate de Goldring. Așadar, investitorii au obligativitatea de a declara câștigurile înregistrate prin declarația unică.

Care sunt cotele de impozitare?

Câștigurile pe piața internă (BVB) se impozitează cu 1% pentru instrumentele dobândite și vândute după un termen mai mare de  365 de zile și cu 3% pentru instrumente dobândite și vândute într-un termen mai mic de 365 de zile.

Dividendele încasate sunt impozitate cu 8%, iar dobânda aferentă obligațiunilor cu 10% și se rețin la sursă de către emitentul care le plătește. Dividendul net se încasează în contul de tranzacționare de către clienții Goldring.

Pentru câștigurile din investiții înregistrate de clienții Goldring pe piețele internaționale în 2023, se aplică o cotă de 10%.

Am făcut tranzacții la Bursa de Valori București în 2023. Trebuie să declar câștigurile la ANAF?

Este necesară declarația câștigurilor, în cazul în care câștigurile depășesc pragurile de 6, 12 sau 24 de salarii minime din venituri extrasalariale, situație în care trebuie plătită o contribuție la CASS de 10% din acel plafon. Așadar, calculează și află suma veniturilor non-salariale pe care le-ai obținut în 2023. Dacă acestea depășesc 18.000 lei, ai obligația de a depune Declarația Unică și de a plăti CASS.

Am făcut tranzacții pe piețele internaționale. Trebuie să declar câștigurile la ANAF?

În cazul în care ai realizat tranzacții de vânzare sau ai obținut dividende/dobânzi, acestea trebuie declarate la ANAF prin declarația unică. Câștigurile trebuie raportate pentru a se supune impozitării, iar pierderile pentru a putea fi deduse ulterior.

Pentru a completa declarația unică, în cazul în care ai cont la Goldring, informațiile de care ai nevoie se regăsesc în Account Management > Activity Statement. De aici poți genera rapoarte de activitate anuale, deoarece acestea conțin informații despre tranzacții (Trades). Rezultatul tranzacțiilor poate fi văzut în coloana Realized P/L, fiind ordonat pe tipuri de instrumente, valute și simboluri. De asemenea, în raportul de activitate se regăsesc dividendele (Dividends) și impozitele aferente reținute (Witholding Tax). Account Management poate fi accesat de către client din aplicația mobilă, din aplicația desktop sau din browser.

Care este termenul de depunere a declarației unice în 2024?

Declarația unică poate fi descărcată de pe site-ul ANAF, cu mențiunea că trebuie acordată atenție ca aceasta să fie în cea mai recentă variantă apărută.

În mod normal, Declarația unică trebuie depusă până la data de 25 mai 2024. Cu toate acestea, având în vedere că în 2024 data de 25 mai este o zi nelucrătoare, termenul-limită pentru depunerea declarației este 27.05.2024. Aceasta poate fi depusă electronic prin intermediul serviciului Spațiul Privat Virtual (SPV), accesând secțiunea Depunere Declarație Unică și alte formulare SPV-PF, disponibilă pe prima pagină a site-ului ANAF.

Persoanele fizice se înregistrează în SPV pe bază de nume de utilizator și parolă, prin completarea unui formular web securizat, disponibil pe site-ul http://www.anaf.ro în secțiunea Servicii online > Înregistrare utilizatori.

Cum plătesc sumele declarate prin Declarația unică?

Plata se poate realiza prin mai multe modalități:

  • online, pe www.ghiseul.ro sau prin transfer bancar
  • fizic, în numerar sau cu cardul, la Trezoreria statului
  • prin mandat poștal, la oricare din unitățile Poștei Române
  • la ghișeele sau terminalele de plată ale instituțiilor de credit

Rețineți că în cazul în care realizați plata în ultima zi (27 mai 2024) există riscul ca aceasta să nu fie procesată, iar astfel puteți fi penalizat pentru întârziere.

! Alte aspecte importante

Descărcați dovada depunerii declarației din SPV și verificați corectitudinea datelor. În cazul în care în urma declarației primiți o recipisă cu erori sau nu primiți recipisă, declarația este considerată nedepusă.

 

Nu uita că Goldring oferă suport clienților. Așa că, dacă ai orice alte nelămuriri, nu ezita să ne contactezi pe adresa de e-mail [email protected] sau la numărul de telefon 0265 269 195.