Infrastructura necesară automobilelor electrice

Switchback Energy Acquisition (NYSE:SBE) nu este un SPAC tipic și investitorii ar trebui să țină cont de acest lucru.

Switchback Energy caută să aducă pe bursă o companie care este implicată în piața vehiculelor electrice. Cu toate acestea, ținta Switchback Energy, ChargePoint, nu este un alt producător de vehicule electrice. ChargePoint este implicat în construcția infrastructurii necesare pentru adoptarea în masă a vehiculelor electrice. De fapt, ChargePoint deține cea mai mare rețea de stații de încărcare electrice din America de Nord și Europa.

Mai exact, ChargePoint construiește rețeaua de stații de încărcare a vehiculelor electrice accesibile publicului larg, care vor alimenta literalmente trecerea de la mașinile pe benzina la mașinile electrice, printre care și camioane sau vehicule utilitare sport (SUV-uri). Această zona în care își desfășoară activitatea ChargePoint ar putea să stârnească interesul investitorilor.

Privind dincolo de producătorii auto

Piața vehiculelor electrice este mai mult decât surplusul de mașini și camioane complet electrice care vor veni pe piață până în anul 2025. Vehiculele electrice care vor înlocui automobilele alimentate cu benzină sau motorină vor necesita o construcție robustă a infrastructurii, iar stațiile de încărcare sunt cheia succesului. Se estimează că piața globală a infrastructurii de încărcare a vehiculelor electrice va ajunge la 56,9 miliarde de dolari până în 2026 și ar putea valora 190 de miliarde de dolari până în 2030.

ev
Sursa: chargepoint.com

Stațiile de încărcare electrice accesibile publicului vor trebui să devină la fel de comune precum stațiile de carburanți de astăzi, dacă revoluția vehiculelor electrice va avea loc. ChargePoint, care este de așteptat să debuteze la bursă până la sfârșitul anului, este foarte bine poziționată pentru a valorifica această piață. Compania spune că a dezvoltat deja peste 115.000 locații de încărcare publice și private în întreaga lume, iar printre primii investitori în ChargePoint se numără: BMW (ETR:BMW), Siemens (ETR:SIE) și Chevron (NYSE:CVX).

ChargePoint poate oferi investitorilor expunerea la piața vehiculelor electrice, aflată în creștere rapidă, fără a fi nevoiți să își asume riscurile asociate unui producător auto fără experiență și neconfirmat.

Creștere bruscă a prețului

Consiliile de administrație de la Switchback și ChargePoint au aprobat în unanimitate acordul de achiziție care va avea ca rezultat compania fuzionată numită “ChargePoint Holdings”. Valoarea ChargePoint va ajunge la 2,4 miliarde de dolari, iar ChargePoint a declarat că intenționează să strângă aproximativ 700 de milioane de dolari din vânzarea acțiunilor, bani pe care intenționează să-i folosească pentru a-și rambursa datoria, a finanța operațiuni și a sprijini creșterea. Știrea despre fuziunea cu ChargePoint a trimis acțiunile SBE în mod brusc mai sus, în creștere cu 68% la sfârșitul lunii septembrie. Investitorii au în mod clar așteptări ridicate de la debutul pe piață a ChargePoint.

Modelul de afaceri ChargePoint include, de asemenea, o investiție publică în alocarea de capital privat (PIPE). Investitorii PIPE sunt de acord să investească în ChargePoint înainte de debutul său pe piața capital în schimbul primirii de acțiuni la un preț cu discount. Alocare PIPE a ChargePoint de 225 de milioane de dolari a atras interes de la o serie de investitori instituționali.

Fondată în 2007, ChargePoint este lider important pe piața stațiilor de încărcare a vehiculelor electrice. ChargePoint este condus de un veteran al industriei energetice Scott McNeill, care a lucrat anterior ca director executiv la compania de petrol și gaze RSP Permian.

Anul trecut, ChargePoint a generat venituri de 147 de milioane de dolari. McNeill a declarat că vor folosi fondurile colectate din acordul SPAC cu Switchback Energy pentru a se extinde în continuare în America de Nord și Europa. ChargePoint se așteaptă să fie profitabil până în 2023.

Investitorii ar putea să considere achiziționarea de acțiuni SBE ca o oportunitate de a obține o mică parte din ChargePoint. Având în vedere rolul său central pe piața vehiculelor electrice emergente, putem să presupunem că acțiunile ChargePoint vor genera randamente puternice pentru investitori.

 

Dragoș-Mihai Andrei,

Broker Goldring

 

Surse: chargepoint.com, investorplace.com