Investește inteligent în viitorul copilului tău

Probabil, în majoritatea cazurilor, nu trece o zi fără să ne gândim la viitor. Ce decizii să luăm? Ce să facem să ne fie mai bine? Această preocupare se „acutizează” în momentul în care devenim părinți. La început se activează în noi modul de supraviețuire. Trebuie să trecem de încă o zi sau peste încă o noapte nedormită. Cu timpul, după ce „apele” se liniștesc și ne obișnuim cu noul rol, începem să ne uităm în față la viitorul nostru ca individ, dar și ca familie. E momentul să începem să punem bazele viitorului copiilor noștri.

Fiecare părinte vrea să ofere tot ce este mai bun copilului său.

Sunt convins că o viață prosperă are la bază educația și cei șapte ani de acasă. Cu siguranță ca principala prioritate a fiecărui părinte este educația copilului său. Sunt, totuși, unii părinți care au posibilitatea să economisească anumite sume de bani pentru copiii lor. Cu ajutorul acestora, copiii vor avea o bază financiară după împlinirea vârstei de 18 ani (sau în momentul în care părintele este convins că copilul său poate gestiona conștiincios acea sumă de bani).

Cum să înmulțim banii pentru copiii noștri

Cel mai ușor de înțeles și, poate, cel mai folosit instrument este contul pentru minori oferit de majoritatea băncilor. Suma minimă de deschidere de cont variază de la 5 lei până la 500 de lei, iar unele bănci solicită și depuneri ulterioare anuale. Dobânzile oferite variază între 0,4% și 3%. Pot exista anumite comisioane de administrare sau desființare. Câștigul anual din dobândă este supus impozitării cu 10%.

Dacă am depune lunar 250 lei, atunci când copilul ar împlini 18 ani, am avea în cont suma de 71.900 lei, din care 54.000 lei contribuție proprie, și 17.900 lei reprezintă dobânda calculată la valoarea maximă oferită de bănci de 3%.

Al doilea produs pe care îl putem avea în vedere este produsul Junior Centenar, un program derulat de Statul Român. Prin acest proiect, statul dorește să se împrumute de la populație, în timp ce asigură copiilor o anumită sumă de bani într-un cont de economii propriu. Data scadentă este ziua în care fiecare împlinește vârsta de 18 ani.

Conturile se deschid automat la Trezoreria Statului, iar pentru cele alimentate cu mai mult de 1200 lei într-un an calendaristic, se adaugă o primă de la stat în valoare de 600 de lei. Dobânda anuală este fixă, în valoare de 3%. Aceasta se calculează și se plătește doar la scadență și nu se aplică asupra primelor primite de la stat. Câștigurile nu sunt impozitate, iar retragerea sumelor se poate face doar la scadență.

Alimentând contul cu 250 lei lunar, la sfârșitul perioadei, suma finală va fi de 71.092 lei, din care 54.000 lei contribuția noastră, iar 10.800 lei bonus acordat de statul român și 6.292 lei dobânda efectivă.

O altă opțiune ar fi fondurile mutuale oferite de bănci. Un fond mutual atrage bani de la diverși investitori și îi investește în acțiuni, obligațiuni sau alte active. Investitorii cumpără unități de fond și plătesc o taxă pentru administrarea investițiilor care poate ajunge până la aproximativ 3%. Când doresc să își retragă investiția, administratorul fondului răscumpără unitățile de fond.

Unii administratori aplică în anumite condiții comisioane de subscriere sau de răscumpărare. Suma minimă pentru un astfel de cont poate fi de 15 lei. Randamentele fondurilor mutuale sunt, de regulă, peste cele oferite de dobânzile bancare, dar sub randamentele oferite de piața de capital.

Un alt produs, cel mai complex și greu de înțeles dintre toate, este Unit Link-ul. Acesta este un plan financiar pe termen lung în care te bucuri de protecția unei asigurări de viață îmbinată cu o componentă de investiții, plătind și o taxă de administrare. În primii doi ani, valoarea de răscumpărare este 0, iar în următorii patru ani, valoarea este sub sumele plătite. În scenariul optimist, produsul oferă un randament anual de 6%.

Alimentând contul cu 250 lei lunar, la sfârșitul celor 18 ani, am contribui cu 54.000 lei, iar valorile de răscumpărare sunt egale cu 46.878 lei în scenariul negativ și 97.834 lei în cel optimist.

Ultima alternativă (și cea mai avantajoasă din punct de vedere statistic) de investire a banilor este prin intermediul pieței de capital. Avantajele investiției directe în acțiuni sau obligațiuni sunt date de simplitatea efectuării investițiilor și transparența prețurilor oferite de piața de capital, posibilitatea de diversificare a portofoliului, dar și gradul de lichiditate mai ridicat oferit față de celelalte produse (banii pot fi retrași, parțial sau în totalitate, în orice moment).

Dacă am fi investit lunar 250 lei în indicele BET al Bursei de Valori București[1] începând din 2002, în momentul de față valoarea portofoliului ar fi fost de 140.000 lei (din care contribuția proprie este de 54.000 lei, randamentul datorat creșterii prețului 47.000 lei și 39.000 din dividendele încasate). Randamentul mediu anual al indicelui BET este de 9,3% în perioada 2002-2020, cu capitalizarea dividendelor primite (în medie 3% anual). De notat faptul că în această perioadă, BVB a trecut prin criza economică din 2008, o corecție severă în 2018 datorită OUG 114 în 2020 și pandemia actuală de Covid-19. Corecțiile datorate acestor evenimente sunt de 80%, 23%, respectiv 25%.

Suma investităSuma finalăRandament
BVB54.000140.000159%
Unit Link[2]54.00097.83481%
Centenar Junior[3]54.00071.90033%
Depozit bancar[4]54.00071.09232%

Notă: Fondurile mutuale nu au fost incluse în tabelul de mai sus datorită multitudinii acestora. Randamentele lor diferă foarte mult în funcție de clasele de risc, tipurile de investiții și distribuția plasamentelor în portofoliu.

Cont de tranzacționare minor

Pentru a deschide un cont de tranzacționare la BVB în numele clientului minor, prin intermediul Goldring, este nevoie de o cerere transmisă pe adresa de mail [email protected]. Colegii noștri îți vor transmite în scurt timp documentele pe care trebuie să le completezi, iar pe lângă acestea vei mai avea nevoie de:

  • Copie a documentului de identitate al minorului (BI/ CI/ Pașaport) – conform cu originalul,
  • Copie a certificatului de naștere al minorului,
  • Certificat de împuternicire notarială, în cazul în care Reprezentantul legal nu se regăsește în Certificatul de naștere,
  • Copie a documentului de identitate al Reprezentantului legal,
  • Document de evidență a locului de rezidență a Reprezentantului legal (certificat de rezidență fiscală) – original,
  • Document doveditor pentru contul bancar deschis pe numele Reprezentantului legal (extras de cont bancar în original sau alt document) – nu mai vechi de 10 zile.

După ce tot dosarul este complet, îl vei trimite prin mail la colegii noștri. Ei te vor asigura că totul este complet și în regulă. Apoi va trebui să trimiți documentele în original la sediul societății noastre, Str. Tudor Vladimirescu, nr. 56A, etaj 2, Târgu Mureș, jud. Mureș, prin curier sau poștă.

După ce alimentezi cel puțin suma minimă prevăzută în grila de comisioane, în contul IBAN RO07BRDE270SV35307282700, vei primi datele de acces pentru platforma de tranzacționare Arena-XT și vei putea începe să investești cu gândul la viitor.

 

György Demeter,
Broker Goldring

 

Sursă imagine: unsplash.com

[1] Pentru stabilirea sumei, a fost luată în calcul variația lunară a indicelui BET.

[2] Ofertă de preț primită de la OVB ALLFINANZ ROMANIA

[3] Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 104/2018 privind implementarea Programului guvernamental “gROwth – Contul individual de economii Junior Centenar”

[4] www.conso.ro