Investiția în obligațiuni

Când vine vorba de investiția în obligațiuni, trebuie să știi câteva elemente, precum: de unde se achiziționează acestea, cine le emite, cum poți investi în ele, dar și dacă vrei să optezi pentru obligațiuni pe termen scurt sau pe termen lung. De asemenea, poți să le cumperi la un preț cu discount, trebuie doar să știi de unde.

Continuă să citești articolul pe care ți l-am pregătit azi pentru a-ți contura o idee asupra obligațiunilor și asupra metodei de a investi în acestea.

Ce sunt obligațiunile?

Obligațiunile sunt împrumuturi ale investitorilor către emitenți. Investitorii, în acest caz, se numesc creditori, iar emitenții se numesc debitori. Obligațiunile se emit, în cazul companiilor, când acestea au nevoie de resurse pentru a se dezvolta, pentru diverse programe sociale sau pentru infrastructură, iar în cazul guvernului, când are nevoie de resurse pentru acoperirea unor deficite bugetare. Un emitent poate împrumuta atâta timp cât există cerere pentru obligațiunile sale.

Cum funcționează obligațiunile?

Debitorul îți asumă responsabilitatea de a plăti creditorilor o dobândă – denumită și cupon, la intervale regulate de timp și până la o anumită dată stabilită la început. Data până la care se plătește dobânda se numește maturitate, iar perioada de timp până la maturitate se numește durata obligațiunii. Când dobânda ajunge la maturitate, debitorul îi plătește creditorului valoarea nominală. Obligațiunile se mai numesc și instrumente cu venit fix, datorită regularității cu care se plătesc cupoanele.

Cum investesc în obligațiuni?

În obligațiuni poți investi atât direct – prin intermediul unui broker, pe piața reglementată sau pe piața AeRO sau prin intermediul unei bănci, pe piața „over the counter”, fie indirect – prin intermediul unui fond de obligațiuni.

Tipuri de obligațiuni:

  • În funcție de emitent, obligațiunile se împart în: obligațiuni corporative – emise de companii cu scopul dezvoltării operațiunilor, obligațiuni municipale – emise de consiliile județene sau de municipii, obligațiunile suverane – emise de guvern cu scopul acoperirii deficitelor bugetare și obligațiunile supra-naționale – emise de bancă.
  • În funcție de cupon, obligațiunile sunt de trei tipuri: obligațiuni cu cupon fix, cu cupon variabil și cu cupon zero.
  • În funcție de prioritatea deținătorului, obligațiunile sunt senioare sau junioare.

Informații interesante

  • Tu, ca deținător de obligațiuni, poți vinde obligațiunile pe piața secundară înainte ca acestea să ajungă la maturitate, iar prețul pe care îl vei primi este cunoscut sub denumirea de preț al pieței.
  • Dacă prețul unei obligațiuni depășește valoarea nominală a acesteia, obligațiunea este denumită obligațiune cu primă față de valoarea nominală.
  • În cazul în care prețul unei obligațiuni scade sub valoarea nominală, obligațiunea este denumită obligațiune cu discount față de valoarea nominală.

Pentru că vrem să contribuim la fundamentarea cunoștințelor viitorilor investitori, îți pregătim săptămânal articole care să te ajute să te informezi. Dacă ești, însă, un investitor cu experiență, rolul articolelor este de a-ți actualiza cunoștințele.

Nu uita să te abonezi la Newsletterul Goldring pentru a fi la curent cu articolele pe care le postăm.

Dacă vrei să te documentezi și în privința altor instrumente financiare, poți afla mai multe despre investiția în acțiuni din articolul care te așteaptă pe blogul nostru.

 

Andreea Orosfoian