În România, investițiile imobiliare reprezintă o variantă tot mai aleasă de către investitori. Datorită evoluției pieței imobiliare din ultimii ani, acestea prezintă o serie de avantaje, care asigură mult mai multă siguranță față de alte domenii de activitate. Conform experților, astfel de investiții pot aduce profituri substanțiale pe o perioadă lungă de timp, atâta vreme cât sunt alese corespunzător.
Există multe cazuri în care lumea se ferește de investițiile imobiliare din cauza responsabilităților cu care acestea vin la pachet, cum ar fi reamenajările sau căutarea de chiriași.
Din acest motiv, foarte mulți investitori se află în căutarea unor alternative la investițiile imobiliare, prin care aceștia să fie scutiți de responsabilitățile asupra imobilului. În acest caz, una dintre cele mai bune soluții este reprezentată de către investițiile imobiliare pe piața bursieră.
Ce reprezintă investițiile imobiliare pe piața bursieră?
Piața bursieră pune la dispoziție, fără doar și poate, multe oportunități de investiții într-o gamă largă de domenii, printre care și cel imobiliar. Investițiile imobiliare pe piața bursieră sunt investiții prin care acționarilor li se permite să dețină imobile fără a avea contact direct cu chiriașii și cu eventualele reamenajări necesare în timp. Așadar, investitorii pot deține o cotă-parte din societatea care administrează imobilele.
Cumpărarea de bunuri imobiliare a atras mereu multe persoane, însă nu multă lume știe cât de facilă poate fi deținerea unor acțiuni în acest domeniu. Investiția în proprietăți imobiliare pe piața de acțiuni depinde, însă, de mai multe aspecte, printre care:
- Capitalul disponibil;
- Obiectivul investiției;
- Investitorul;
- Nivelul de risc tolerat;
- Stilul de investiții.
La nivel global, majoritatea oamenilor preferă să tranzacționeze prin intermediul piețelor bursiere datorită accesibilității pe care acestea le oferă. De asemenea, investițiile imobiliare pe piața bursieră prezintă avantajele unui grad de risc mai mic, ceea ce prezintă siguranță pentru portofoliul de acțiuni al oricărui acționar.
Cum poți investi în imobiliare pe piața bursieră?
Investirea în imobiliare pe piața bursieră este un proces mai simplu decât poate părea inițial. Ca în cazul altor sectoare de tranzacționare a acțiunilor, întâi de toate, este necesară crearea unui cont pe o platformă sigură de tranzacționări precum Goldring.
Totuși, după deschiderea unui astfel de cont, nu este recomandată efectuarea unor demersuri fără a lua în calcul riscurile de expunere. Pentru a face acest lucru, este important să se aleagă o strategie de investiții potrivite nevoilor și obiectivelor personale.
Strategia de investiții este influențată de o serie de factori precum nivelul de risc tolerat, intervalul de timp pentru realizarea plasamentului, cât și temperamentul, care influențează modul de investiții.
Investițiile imobiliare pe piața bursieră se pot efectua prin acțiuni ale companiilor listate la bursa de valori, trusturi de investiții imobiliare denumite REIT, fonduri mutuale și ETF-uri, care sunt ideale pentru diversificarea portofoliului, atunci când se dorește acest lucru.
Avantajele investițiilor imobiliare pe piața bursieră
Accesibilitatea
Investițiile imobiliare realizate la bursă sunt mult mai accesibile față de cele clasice. Deschiderea unui cont de tranzacționare se poate realiza foarte ușor și rapid prin intermediul unei platforme special create în acest scop. Astfel, nu mai este necesară deplasarea și vizualizarea imobilelor în vederea achiziționării ulterioare a acestora.
Capitalul
Spre deosebire de investițiile clasice care necesită deținerea unui capital mare pentru achiziționarea imobilelor scoase la vânzare, investițiile imobiliare la bursă pot fi realizate cu un capital mult mai redus în faza inițială. Suma minimă de deschidere a contului pentru piața internă, administrată de Bursa de Valori București, este de 3.000 lei, iar pentru piețele internaționale este de 2.000 euro.
Tangibilitatea
Un alt avantaj al investițiilor imobiliare pe piața bursieră este reprezentat de tangibilitatea acestora. Deși toată investițiile la bursă sunt riscante, investițiile imobiliare prezintă un risc mult mai redus privind falimentul sau insolvența, față de alte domenii de activitate. Chiar și în perioadele de criză, posibilitatea ca valoarea imobilelor să ajungă pe 0 este destul de scăzută, dar depinde de situația economică din momentul respectiv. Așadar acest tip de investiții reprezintă o alegere excelentă din toate punctele de vedere, atâta timp cât sunt luate în considerare și asumate toate riscurile posibile.
Evaluarea
În momentul efectuării unei posibile achiziții în imobiliare, este necesară evaluarea imobilelor. Tranzacționând la bursă, acest lucru este ușor de realizat și depinde de mai mulți factori. Față de investițiile clasice care presupun prezența la fața locului și inspectarea propriu-zisă a imobilului, investițiile la bursă se bazează mai mult pe statistici și situația de pe piață la momentul unei posibile achiziționări. În acest caz, există posibilitatea evaluării companiei listate la bursă prin prisma ofertei existente pe piață și a caracteristicilor prin care aceasta se evidențiază. În plus, în ceea ce privește REIT-urile, sunt puse periodic la dispoziție rapoarte cu privire la capitaluri proprii, care să îi ajute pe investitori să se ghideze și să acționeze în beneficiul lor.
Concluzii
Investirea în proprietăți fizice individuale necesită mult capital și prezintă un risc ridicat. În schimb, investițiile în imobiliare prin intermediul pieței de acțiuni, pot oferi un portofoliu cu expunere pe domeniul imobiliar indiferent de capitalul avut inițial.
Cum orice investiție prezintă riscurile sale, este recomandată evaluarea în profunzime a opțiunilor de investiție disponibile pe piață, pentru a lua cele mai bune decizii.
Dacă te simți pregătit să investești în imobiliare pe piața bursiera, creează-ți un cont de tranzacționare Goldring și ia decizii care sa îți aducă beneficii pe termen lung sau scurt, în funcție de obiectivele pe care ți le setezi.