Investiții pe termen scurt

Cum tranzacționezi pentru a-ți atinge obiectivele?

Investițiile pot fi pe termen scurt sau pe termen lung, în funcție de profilul și obiectivele pe care le ai ca investitor. Așadar, investițiile pe termen scurt presupun păstrarea instrumentelor financiare pe o perioadă mai mică de un an, cu scopul de a profita de fluctuațiile pieței ce au ca rezultat obținerea rapidă de profituri.

Investițiile pe termen scurt se referă la activele care pot fi transformate rapid în numerar sau vândute într-un interval scurt de timp, de obicei între 1 și 3 ani. Instrumentele tipice pentru investițiile pe termen scurt pot include atât instrumente mai complexe, cu un grad de risc mai ridicat, precum produsele structurate, cât și produse mai puțin complexe precum acțiuni lichide, obligațiuni sau titluri de stat pe termen scurt. Angajarea în investiții pe termen scurt implică un nivel considerabil de speculație, ceea ce poate duce la riscuri semnificative asociate. Însă, de exemplu, în cazul titlurilor de stat, riscurile pe care acestea le implică sunt semnificativ mai mici decât cele pe care le presupun produsele structurate.

Care sunt avantajele investițiilor pe termen scurt?

  • Flexibilitatea de a permite investitorilor să acceseze numerarul fără a aștepta ca investiția să ajungă la maturitate.
  • Capacitatea de a genera profituri semnificative într-o perioadă scurtă de timp.
  • Nivelul redus al riscului, în special dacă luăm în considerare dimensiunea mică a sumei investite per tranzacție.

Atunci când luăm decizia de a investi trebuie să avem câteva concepte bine conturate, și anume: capitalul pe care vrem să-l investim, riscurile pe care suntem dispuși să ni le asumăm, orizontul de timp în care vrem să investim și rentabilitatea pe care tindem s-o obținem.

Investițiile active presupun o implicare semnificativă din partea investitorilor în procesul de tranzacționare, dar și o monitorizare constantă a evenimentelor și a știrilor. Investitorii activi din ringul bursier urmăresc să obțină rezultate mai bune decât media pieței și să capitalizeze asupra fluctuațiilor de preț pe termen scurt.

*Alte cheltuieli: comisioane, taxe de administrare, impozite etc.

*Alte venituri: dividende, cupoane.

Ex.: Dacă ai cumpărat în urmă cu o săptămână 100 de acțiuni cu 5 lei, iar astăzi acestea costă 7 lei, iar tu decizi să le vinzi, rentabilitatea va fi de 40%. De ce? (7-5)*100 / (5*100) = 40%

 

High risk = High reward : Cu cât riscul pe care ți-l asumi e mai mare, cu atât și rentabilitatea/profitabilitatea investiției crește.

Strategii pentru investiții pe termen scurt:

  • Identificarea investiției potrivite și diversificarea în cadrul portofoliului reprezintă două elemente esențiale atât la investițiile pe termen scurt, cât și în cazul celor pe termen lung.
  • Hedgingul este esențial pentru protecția portofoliului și poate fi realizat cu ajutorul instrumentelor de tipul opțiunilor.
  • Day tradingul presupune achiziția și vânzarea de active financiare în aceeași zi. Această metodă este populară printre traderii activi care încearcă să profite de fluctuațiile zilnice ale pieței.
  • Tranzacționarea pe termen foarte scurt: o formă de speculație în care un investitor anticipă mișcările viitoare ale prețului unei anumite monede sau alte instrumente financiare (CFD-uri, certificate Turbo etc.). Se bazează pe indicatori tehnici pentru a evalua schimbările anticipate în raporturile de schimb valutar sau trendul pieței.
  • Vânzare epuizată (eng. Exhausted Selling): Investitorii care utilizează modelul de vânzare epuizată caută titluri sau piețe supravândute. Obiectivul este de a identifica titlurile de valoare care au fost supuse unei presiuni semnificative de vânzare, lăsând puțini vânzători. Profitând de epuizarea activității de vânzare, comercianții care utilizează acest model urmăresc să profite de o potențială inversare a tendinței. Această abordare se bazează pe analiza prețului și a indicatorilor tehnici, inclusiv a volumului de tranzacționare recent, a nivelurilor de suport și a modelelor de lumânări sau de grafic.

sursa: investopedia.com

În graficul de mai sus, preluat de pe Investopedia, putem observa că prețul se retrage într-o zonă de suport bazată pe un nivel minim anterior. De asemenea, prețul a căzut sub media mobilă de 100 de zile, considerată semnificativă de unii investitori, și ulterior s-a redresat deasupra ei.

 

Investițiile pe termen lung presupun păstrarea activelor pe o perioadă mai mare de un an, în ideea în care în ciuda fluctuațiilor pe termen scurt, valoarea acțiunilor va crește. Această strategie este adoptată de investitorii care au obiective precum economisirea pentru pensie sau creșterea capitalului într-un orizont mai lung de timp.

Ei bine, după cum spuneam și la început, în funcție de obiectivele pe care ți le setezi, poți identifica strategia care ți se potrivește. În situația în care consideri că investițiile active, pe termen scurt, sunt direcția pe care vrei să o alegi, trebuie să cauți instrumente financiare potrivite ție. Pentru a identifica astfel de oportunități de investiții, este esențial să studiezi și să întocmești analize detaliate în prealabil, indiferent dacă acestea sunt de natură tehnică sau fundamentală. Desigur, o evaluare independentă reprezintă alegerea ideală pentru luarea deciziilor, însă poți, de asemenea, să consulți și analizele existente, realizate de specialiști. Astfel, Goldring îți vine în ajutor, prin analizele tehnice și fundamentale realizate de colegii noști, analiști cu experiență în piața de capital.

Variante de investiții pe termen scurt:

  • Conturi de economii
  • Active lichide
  • Active pe termen scurt
  • Depozite recurente
  • Instrumente cu venit variabil (CFD-uri, opțiuni, certificate Turbo, contracte Futures etc.)
  • Fonduri de piață monetară

Concluzii

Când vine în discuție alegerea între investiții pe termen lung și pe termen scurt este nevoie de o analiză atentă a obiectivelor, a toleranței la riscuri și a orizontului de timp al investitorului. Investițiile pe termen lung oferă creștere constantă, dar necesită răbdare, în timp ce cele pe termen scurt sunt mai lichide și pot avea randamente rapide, dar implică riscuri mai mari și necesită gestionare activă. Deciziile de investiții ar trebui să fie aliniate cu circumstanțele și obiectivele personale. Consultarea unui consilier financiar înainte de a investi este înțeleaptă pentru sfaturi personalizate.

 

Andreea Orosfoian, Specialist Marketing