fbpx

GOLDRING SA


NDX & BTC

Nasdaq & Bitcoin
  17.01.2022

Pe graficul zilnic al indicelui NASDAQ 100 (simbol: NDX) observăm cum indicele american al sectorului tehnologic se corectează de la începutul anului (pierzând peste 4% din valoare în 2022). Începutul dificil al anului urmează unui an 2021 în care NASDAQ 100 a urcat cu circa 27%. Sectorul imobiliar a avut cea mai mare scădere procentuală în primele două săptămâni din anul 2022, cu 6,9%, urmată de o scădere de circa 4% a sectorului tehnologic și o scădere a sectorul de îngrijire a sănătății.

Piața de capital din SUA a intrat în starea de ”risk-off” la începutul anului 2022 determinată de riscurile de mai jos:

Investitorii văd că virusul are încă capacitatea de a perturba afacerile deoarece varianta Omicron extrem de contagioasă a determinat niveluri zilnice record de cazuri de COVID-19 în SUA în ultimele zile, ceea ce a dus la probleme de personal în toate industriile.

Scăderea mai mare decât se aștepta a ratei șomajului (rata din decembrie 2021 a scăzut la 3,9% și a depășit așteptările analiștilor care estimau o rată de 4,1%) a crescut așteptările pieței ca Federal Reserve să crească rata dobânzii în martie 2022. Minuta publicată de la întâlnirea FOMC de luna trecută a arătat că unii participanți au sugerat creșterea ratelor mai devreme și într-un ritm mai rapid decât era de așteptat anterior.

Un risc tratat superficial este piața criptomonedelor a cărei evoluție ar putea să deraieze ea însăși piețele de acțiuni.

Graficul de mai jos arată evoluția Bitcoin (scala din dreapta) împreuna cu indicele Nasdaq 100 (linia albastră, scala din stânga) de la începutul lui 2021

NDX & BTC

Bitcoin (BTC) a căzut sub pragul de referință de $40k pe 10 ianuarie 2022, intensificând o criză care a început la începutul lui nov. 2021. De la vârful atins în nov. 2021, Bitcoin pierduse peste 40% din valoare în raport cu dolarul american. Mișcarea a fost anticipată de mult timp, previziunile analiștilor indicând chiar un nivel de suport identic cu cel din iun. & iul. 2021, situat sub $30k. Dacă Bitcoin va sparge suportul din regiunea $40k, frica nu va face decât să accelereze și mai mult mișcarea. Bitcoin și-a revenit și a închis săptămâna trecută ușor peste $43k.

Să remarcăm faptul că ori de câte ori Bitcoin a atins un vârf urmat de o cădere/corecție, indicele Nasdaq 100 l-a urmat și s-a corectat și el. Așa s-a întâmplat în feb. & apr. 2021 și mai recent în sept. 2021. Bitcoin a căzut din nou la începutul lui nov. 2021. Ce credeți ca s-a întâmplat cu indicele de acțiuni? Nasdaq 100 a pierdut circa 7% de la vârful atins în 22 dec. 2021 și până în prezent. Totuși declinul indicelui de acțiuni nu a fost la fel de puternic.

De altfel, indicele de corelație între Bitcoin și indicele tehnologic american a oscilat în ultimul an între cele două extreme (-0,80 și +0,80). De la începutul anului 2022, indicele de corelație a urcat în teritoriul pozitiv și atinge acum o valoare în jur de +0,70, ceea ce indică o corelație destul de mare între Bitcoin și Nasdaq 100.

Sumar:PozițieTarget priceStop loss
NDXHold

NDX & BTC

Prețul indicelui acțiunilor din domeniul tehnologic Nasdaq 100 s-a corectat de la maximul din 22 dec. 2021, de la nivelul de circa 16.765. Indicele a căzut sub pragul de suport de la circa 15.500 pe 10 ianuarie 2022, precum Bitcoin. Indicele și-a revenit și a închis săptămâna trecută ușor peste 15.600 (precum Bitcoin).

De aici înainte sunt posibile două scenarii de evoluție:

Primul scenariu este cel pesimist în care indicele va scădea din nou sub pragul de suport. Panica investitorilor din piața de capital ar putea fi amplificată de cei care au investit în criptomonede dacă Bitcoin va sparge suportul din regiunea $40k. Să remarcăm faptul că indicele Nasdaq 100 testează în plus și limita inferioară a unui canal ascendent trasat pe grafic de la minimele de la sfârșitul lui sept. 2020.

Al doilea scenariu este cel optimist în care indicele își va reveni și se va îndrepta rapid în următoarele luni spre a testa maximul de la sfârșitul lui dec. 2021.

Pe măsură ce începe sezonul raportărilor financiare pentru trimestrul IV din 2021, investitorii caută să vadă cum au făcut față companiile din SUA problemelor legate de inflație, personal și lanțul de aprovizionare în ultimul trimestru. De asemenea, vor acorda o atenție deosebită perspectivelor pe termen scurt. Dacă raportările vor fi pozitive, ele vor contribui la revenirea optimismului în rândul investitorilor.

 

Analiză Goldring

Dan Turmacu, CFTe

 

 

 

 

 
25
Ani de experiență
34
Listări intermediate
22
Plasamente private
23
Burse internaționale
0.01
$ per acțiune SUA și Canada
0.42
% Comision BVB
 
Disclaimer

Conținutul rapoartelor din secțiunea Analize, realizate în numele SSIF Goldring SA, au scop informativ și nu va fi considerat o recomandare de investiții sau o ofertă de a cumpăra, a vinde sau a schimba nici un fel de instrumente financiare (consultanță în investiții cu privire la instrumentele financiare la care fac referire materialele) în conformitate cu legile piețelor de capital din România sau cu cele ale altor state.

În luarea deciziei de a investi în instrumentele financiare prezentate, investitorii trebuie să se bazeze pe propria analiză, inclusiv a avantajelor si riscurilor implicate în conformitate cu Documentul de prezentare al GOLDRING SA SSIF pe care îl pot accesa la: https://www.goldring.ro/upload/Documente%20Goldring/document_de_prezentare_Goldring.pdf și să țină cont de faptul că performanța anterioară a instrumentelor financiare nu reprezintă o garanție în ceea ce privește performanța viitoare. Goldring SA, angajații sau colaboratorii săi nu sunt responsabili pentru pierderi sau daune ce ar putea rezulta din utilizarea acestui document, a conținutului acestuia sau într-un alt mod.

Societatea, afiliații sau angajații acesteia este posibil să dețină în nume propriu produse prezentate în acest raport, să efectueze tranzacții cu astfel de instrumente financiare sau chiar să fi prestat servicii de consultanță pentru emitenți prezentați în acest material.

Este recomandabil ca o decizie de investire sa fie luată după consultarea mai multor surse de informare diferite. Investitorii sunt anunțați că orice strategie, grafic, metodologie sau model sunt mai degrabă forme de estimare și nu pot garanta un profit cert. Investiția în instrumente financiare este caracterizată prin riscuri, inclusiv riscul unor pierderi pentru investitori.

Analizele, comentariile si opiniile exprimate prin intermediul rapoartelor de analiză, reprezintă punctul de vedere al autorilor acestora și nu implică în niciun fel răspunderea Goldring SA. Preluarea și publicarea informațiilor din rapoarte nu este permisă decât cu acordul scris al Goldring SA.

 

Rămâi informat și investește inteligent!

Abonează-te la newsletterul nostru pentru a primi zilnic informații cu privire la evenimentele care influențează piețele de capital, analize de piață, articole și alte materiale pregătite de către experții Goldring.


This will close in 0 seconds

SSIF GOLDRING SA