Oportunități în piața de capital

Pe lângă Hidroelectrica, există și alte oportunități de care poți profita la bursă

Oferta publică inițială (IPO) a Hidroelectrica s-a încheiat cu succes. Odată finalizată această etapă importantă, se pune în discuție următoarea destinație a fondurilor restituite investitorilor (peste 4 mld. lei), ca urmare a suprasubscrierii. Menținerea acestora într-un mediu cu dobânzi bancare ce oferă randamente reale negative de câțiva ani nu reprezintă o opțiune favorabilă. În schimb, investitorii pot descoperi oportunități promițătoare printre acțiunile, obligațiunile și titlurile de stat listate la Bursa de Valori București (BVB), cu perspectiva unei posibile oferte de titluri de stat Fidelis în viitorul apropiat.

Micii investitori au investit peste 6,2 mld. de lei în ofertă. Ca și termen de comparație, valoarea tranzacționată la Bursa de la București din acest an, a tuturor acțiunilor listate pe piața principală, abia a depășit pragul de 4,2 mld. lei. Mai departe, știm bine calculele. Și-anume: o mare parte din acești bani, adică peste 4 mld. lei vor ajunge înapoi la investitori (ca urmare a suprasubscrierii), urmând ca banii să aibă destinații diverse. Așadar, în acest material ne propunem să evidențiem motivele pentru care un investitor ar trebui să ia în considerare menținerea capitalului în contul de tranzacționare și să exploreze posibile oportunități suplimentare, în afara ofertei recent încheiate. Bursa oferă diverse acțiuni și titluri de stat, care pot reprezenta o alternativă mult mai adecvată în contrast cu dobânzile bancare care au un istoric solid de a genera pierderi de bani în termeni reali, luând în calcul și inflația.  

Cum au evoluat acțiunile listate la BVB în ultimii ani? 

Sursă: date preluate până la data de 03.07.2023, bnr.ro, bvb.ro, dep. Analiză și Strategii de Piață SSIF Goldring 

Dacă includem și dividendele, în ultimii 5 ani bursa locală a avut un singur an de scădere (-1,9%), care a venit după un an în care piața a crescut cu 40%. Acela a fost și singurul an din perioada analizată în care dobânzile depozitelor la termen, existente în sold, au performat mai slab decât evoluția bursei. Chiar și cu dobânzile și inflația ridicată, contribuind la încetinirea economică resimțită, indicele BET-TR a depășit pragul de 10% performanță pentru acest an. Pe termen scurt, evoluția este mereu una incertă, însă graficul de mai sus ne arată faptul că, pe termen lung, investițiile la bursă pot oferi randamente superioare depozitelor bancare.  

Evident, aceste performanțe solide sunt susținute și de dividendele pe care companiile locale le plătesc, bursa noastră fiind renumită pentru politicile de dividende atractive.

Dividende – scut pentru acțiuni și element diferențiator pentru bursa locală 

Sursă: goldring.ro, randamente calculate pe baza prețurilor de tranzacționare din data de 27 aprilie 

Mai sus se regăsesc dividendele cu cele mai ridicate randamente de la BVB, randament calculat pe baza prețului din data de 27 aprilie 2023. Deși randamentele diferă de la an la an, așa cum am menționat mai sus, bursa românească este recunoscută deja pentru dividendele ridicate pe care le oferă, în medie.   

În listă se află chiar și acțiuni precum Nuclearelectrica, OMV Petrom și Romgaz, care au în față proiecte ce necesită investiții considerabile. De exemplu, OMV Petrom și Romgaz au anunțat recent decizia de a dezvolta Neptun Deep, cel mai mare proiect de gaze naturale din zona românească a Mării Negre. Cele două companii vor investi 4 miliarde de euro pentru faza de dezvoltare a proiectului, care va genera o producție de circa 100 miliarde de metri cubi de gaze naturale. Prin acest proiect, România va deveni cel mai mare producător de gaze din Uniunea Europeană.  

Ce companii de energie mai sunt listate la Bursă? 

Surse: bvb.ro, dep. Analiză și Strategii de Piață SSIF Goldring 

*capitalizarea și raportul PER au fost stabilite pe baza prețului final al ofertei. Randamentul dividendului, spre deosebire de cel al celorlalte companii, este unul estimat luând în calcul politica de dividende a companiei și dividendele suplimentare oferite de companie în ultimii ani  

**date oferite de BVB, respectiv calculate pe baza informațiilor publicate pe bvb.ro 

Listarea Hidroelectrica a avut parte de un mare interes, unul dintre motive fiind prețul ofertei considerat unul atractiv de către mai mulți investitori. Cu toate acestea, în tabelul de mai sus putem vedea că, pe lângă Hidroelectrica, putem regăsi și alte companii cu indicatori de piață atractivi în contrast cu cei ai H2O. În eșantion au fost selectate companiile de referință din sectorul energetic din România care, la fel ca Hidroelectrica, s-au bucurat în anul 2022 de un context mai mult decât favorabil al sectorului energetic. Vedem astfel că există și companii cu randamente ale dividendelor comparabile cu cele ale Hidroelectrica și care prezintă de asemenea un raport PER mai scăzut decât compania analizată. Mai mult, bursa locală este diversificată sectorial, astfel încât regăsim listați emitenți din diferite sectoare precum medical, IT, financiar, producție, iar lista poate continua.

Pe lângă segmentul principal al BVB, și piața AeRO oferă oportunități suplimentare pentru investitori. Cu toate că cest segment cuprinde emitenți de dimensiuni mai mici, într-un stadiu de dezvoltare inițială sau cu o lichiditate redusă,  acestea pot fi avute de asemenea în vedere de către investitori, deoarece prezintă potențial de creștere și randamente pe măsură. 

Cu siguranță, atunci când analizăm un emitent, acestea nu sunt singurele date pe care trebuie să le avem în față. Însă, ideea pe care vrem să o transmitem este că interesul ridicat pentru Hidroelectrica poate ascunde de fapt și un interes ridicat pentru mai multe acțiuni listate la bursă, interes care, în lipsă de atenție acordată analizei de emitenți, rămân doar oportunități nedescoperite.  

Pentru a vă ajuta în procesul de analiză, vă oferim analize și articole legate de companii, sectoare sau evenimente cu impact asupra pieței de capital. Mai mult, trimestrial vă oferim un centralizator al rezultatelor financiare ale celor mai importante companii listate la BVB.  

Titlurile de stat – o alternativă cu risc scăzut pentru investitori 

Cu siguranță nu toată lumea este confortabilă cu investițiile în acțiuni, chiar dacă au ales să investească în Hidroelectrica. În acest caz, titlurile de stat pot reprezenta o alternativă potrivită la acestea. Cu risc mai redus și cu o inflație care este așteptată să scadă până spre nivelul de 4,2% la final de 2024 (conform BNR), dobânzile oferite de către stat au atras un interes ridicat din partea investitorilor în ultimul timp. Ca argument în sprijinul acestei idei, putem menționa oferta Fidelis din luna aprilie, care a atras investiții de peste 3 mld. lei. Această ofertă reprezintă o dovadă concretă a interesului investitorilor în alocarea capitalului în oportunități de investiții pe piața de valori. 

Mai jos regăsiți câteva emisiuni de titluri de stat listate la bursă și dobânzile acestora: 

Sursă: randamentele au fost calculate pe baza prețurilor de tranzacționare din data de 03.07.2023. bvb.ro, dep. Analiză și Strategii de Piață SSIF Goldring 

Potrivit declarațiilor directorului trezoreriei, următoarea emisiune de titluri de stat ar putea avea loc undeva în luna iulie. Deși nu există informații exacte privind data exactă a ofertei, se estimează că aceasta ar putea avea loc în perioada următoare. Departamentul de analiză al Goldring va continua să monitorizeze informațiile disponibile, furnizând actualizări în legătură cu eventualele noutăți referitoare la această emisiune.

 

Dep. Analiză și Strategii de Piață al Goldring