Parabolic SAR

Definiție

SAR parabolic (SAR) este un instrument de analiză tehnică bazat pe timp și preț, utilizat în principal pentru a identifica punctele de opriri potențiale (ale creșterii sau ale descreșterii) și inversări (întoarceri ale trendului). De fapt, SAR parabolic înseamnă „Stop și Reverse”. Calculele indicatorului creează o parabolă care este situată sub preț în cursul unui trend ascendent (bullish) și deasupra prețului în timpul unui trend descendent (bearish).

Istorie

Welles Wilder a creat indicatorul și l-a prezentat în cartea sa New Concepts in Technical Trading Systems. Cartea a fost publicată în 1978 și a inclus, de asemenea, și alți indicatorii care acum sunt foarte cunoscuți cum ar fi: Relative Strength Index (RSI), Average True Range și The Directional Movement Index. La fel ca indicatorii menționați, indicatorul SAR parabolic este încă utilizat pe scară largă și are o importanță deosebită în cadrul analizelor tehnice.

Ce anume urmărim?

Indicatorul parabolic SAR (SAR) are o premisă foarte simplă. Atunci când prețul este în creștere și se încadrează sub parabola (care va fi sub trend), acest lucru semnalează o eventuală inversare a prețului. Atunci când prețul trece peste parabolă (peste trend) într-un trend ascendent, aceasta poate semnala, de asemenea, o inversare a prețurilor. Practic, mulți traderi folosesc aceste descoperiri din indicator ca punct de referință pentru a închide o tranzacție sau chiar ca moment pentru a intra pe piață la începutul unui nou trend.

Parabolic SAR

Rezumat

SAR parabolic este un indicator bun, compact, care poate oferi informații utile. În mod obișnuit nu este recomandat să-l folosești de sine stătător pentru a genera semnale de trading, deoarece este bazat pe timp și preț, nu este abilitat să măsoare puterea reală a unui trend, doar direcția și durata acestuia. Este o idee bună să-l utilizați împreună cu un indicator specializat în măsurarea trendului.

 

Szabolcs Ciocuță,

Broker Goldring