Pasul 5: Investiții

”Economiile fără un scop precis nu sunt bune de nimic. Banii tăi trebuie să lucreze pentru tine, nu să stea de pomană.” Dave Ramsey

Ultimul pas în atingerea independenței financiare este etapa în care punem banii să lucreze pentru noi, etapa în care îi transformăm în „găina noastră ouătoare”.

Lumea investițiilor pare atrăgătoare, mirajul randamentelor de 4-500% atrag mulți investitori care cred că au găsit rețeta pentru o îmbogățire rapidă, dar să nu uităm că „Cea mai rapidă modalitate de a-ți dubla banii este să-i îndoi la jumătate şi să-i pui înapoi în buzunar”. – Anonim. Din păcate această rețetă nu a fost încă găsită și mulți ajung să piardă banii câștigați din greu și acuză piața pentru pierderea lor.

Care este sfatul meu pentru un investitor aflat la început de drum?

Primul lucru pe care trebuie să îl facem, este să ne aflăm profilul nostru de investitor. Profil care ne ajută să ne aflăm aversiunea noastră față de risc, în ce instrumente ne este recomandat să investim și ce strategie să abordăm. Apoi putem să începem cu prima investiție, care ar trebui să fie în educație noastră. Să înțelegem cum funcționează piața de capital, ce instrumente sunt și cum se pot ele tranzacționa pe piața de capital, ce riscuri implică etc. După ce avem cunoștințele de bază, ne facem un plan și putem intra încet-încet în lumea investițiilor, investind în instrumentele pe care le înțelegem.

Warren Buffett enumeră două reguli de aur în investiții:

  1. Nu pierde bani.
  2. Respectă prima regulă.

În afară de aceste reguli după care se ghidează Warren Buffett, sunt cel puțin două aspecte pe care trebuie să le avem în vedere pentru a reuși în lumea investițiilor:

  1. Să ne facem un portofoliu diversificat, care să fie în concordanță cu profilul nostru de investitor și pe care să îl rebalansăm cel puțin anual. Warren Buffett spune: „Diversificarea portofoliului este o metodă de gestionare a riscului care presupune investirea într-o varietate de active pentru a reduce riscul şi a spori rentabilitatea.”
  2. Să nu implicăm sentimentele în investiții. Cele mai importante sentimente pe care trebuie să le stăpânim sunt: panica, lăcomia și frica de a pierde o oportunitate. Oportunități de investiții au fost, sunt și vor fi în continuare. An de an au apărut instrumente financiare cu creșteri de câteva sute de puncte procentuale, devenind adevărate bule, care după ce s-au spart au produs pierderi masive multor investitori. Este de urmat sfatul lui Warren Buffett „Fiți temători atunci când alții sunt lacomi. Fiți lacomi atunci când ceilalți se tem“.

Piețele de capital oferă oportunități multiple care ne duc la sporirea averii personale. Datorită tendințelor de creștere a nivelului de trai, productivității și a populației mondiale, există premise ca trendul ascendent al piețelor de capital să continue încă mulți ani de acum încolo. Pentru a putea beneficia de aceste creșteri este important să avem obiective bine stabilite și să învățăm cât mai mult astfel încât deciziile noastre să fie luate în cunoștință de cauză.

Cele două cărți recomandate săptămâna aceasta sunt scrise de Tony Robbins ”De neclintit” și ”Banii – Stăpânește jocul”.

 

György Demeter,

Broker Goldring

 

Sursa imagine: GETTY IMAGES