Premiul Nobel pentru Economie 2021

Premiul pentru științe economice al Băncii Centrale Suedeze în memoria lui Alfred Nobel 2021, de obicei prescurtat Premiul Nobel pentru Științe Economice, a fost împărțit în acest an. O jumătate acordată lui David Card „pentru contribuțiile sale empirice la economia muncii”, iar cealaltă jumătate fiind acordată lui Joshua Angrist și lui Guido Imbens „pentru contribuțiile lor metodologice la analiza relațiilor cauzale”.

Munca lui David Card a pus la îndoială viziunea convențională în economia muncii – inclusiv prin ideea că salariile minime mai mari au dus la scăderea ocupării forței de muncă. Dl. Card fost coautor al unor studii influente pe această temă cu Alan Krueger, inclusiv un studiu care a folosit granița geografică naturală dintre New Jersey și Pennsylvania pentru a testa efectul unei modificări a salariului minim. Comparând rezultatele dintre cele două state, cercetarea a constatat că ocuparea forței de muncă la restaurantele de tip fast-food nu a fost afectată de o creștere a salariului minim din New Jersey. Joshua Angrist și Guido Imbens au contribuit la modul în care cercetătorii gândesc și analizează experimentele naturale. „Cercetările lor au îmbunătățit substanțial capacitatea noastră de a răspunde la întrebări-cheie cauzale, care au fost de mare beneficiu pentru societate”, a spus Peter Fredriksson, președintele Comitetului pentru Premiul Științelor Economice.

În acest an, David Julius și Aardem Patapoutian au câștigat Premiul Nobel pentru Medicină pentru „descoperirea receptorilor pentru temperatură și atingere”. Premiul Nobel pentru Fizică a fost acordat lui Syukuro Manabe și Klaus Hasselmann „pentru modelarea fizică a climatului Pământului, cuantificarea variabilității și prezicerea fiabilă a încălzirii globale”, împărțind premiul cu Giorgio Parisi „pentru descoperirea interacțiunii tulburărilor și fluctuațiilor din sistemele fizice de la scările atomice la cele planetare”. Premiul Nobel pentru Chimie din 2021 a fost acordat lui Benjamin List și lui David MacMillan „pentru dezvoltarea organocatalizei asimetrice”. Laureatul Premiului Nobel pentru Literatură este Abdulrazak Gurnah pentru „înțelegerea sa lipsită de compromisuri și plină de compasiune a efectelor colonialismului şi a destinului refugiaților la intersecția dintre culturi și continente”, iar Premiul Nobel pentru Pace a fost împărțit de jurnaliștii Maria Ressa și Dmitri Muratov pentru „lupta lor curajoasă pentru apărarea libertății de exprimare în Filipine și Rusia”.

Premiile Nobel au fost create de suedezul Alfred Nobel, omul de afaceri care a inventat dinamita în anul 1867. Acesta a înființat o fundație care să acorde premii persoanelor care au adus „cele mai mari servicii umanității” în anul precedent. Premiile au fost acordate pentru prima dată în anul 1901, după moartea lui Nobel și constau într-o medalie, o diplomă și o sumă de bani, care, în prezent, este în valoare de 10 milioane de coroane suedeze.

Între anii 1901 – 2021, au fost acordate 609 Premii Nobel. Categoriile pentru care se acordă aceste premii sunt: Fizică, Chimie, Medicină, Literatură, Pace, Științe Economice. Printre regulile acordării premiilor se menționează că în situația în care două lucrări merită premiul, acesta poate fi împărțit în mod egal, însă dacă o lucrare este realizată de multiple persoane, premiul poate fi împărțit la maximum trei persoane. De-a lungul anilor, 947 de persoane și 28 de organizații au fost premiate. În ceea ce privește premiile pentru sectorul economic, 89 de entități au fost laureate, fie ele persoane sau organizații. Dintre acestea, 57 au fost acordate către femei.

Un factor interesant este întreruperea acordării premiilor. Acestea nu au fost organizate, în total, de 49 de ori, în principal în timpul celor două Războaie Mondiale, banii fiind păstrați pentru anii ce au urmat.

După moartea sa, Alfred Nobel a lăsat mare parte din averea sa pentru a fi acordată laureaților premiilor. Suma se ridica la 31 de milioane de coroane suedeze, sumă care ar valora în prezent 1,702 milioane de coroane suedeze.