Rareș Mihăilă, de la IT la pasiunea pentru bursă

Rareș Mihăilă a absolvit informatica și lucrează în domeniul IT, dar este pasionat de investițiile la bursă. În anul 2015, din pasiunea sa pentru investiții, s-a născut la Târgu-Mureș clubul de investitori Invest Club Mureș, iar în anul 2016 a dat startul proiectului de educație bursieră investestelabursa.ro.

R: Ce v-a determinat să intrați în domeniul tranzacțiilor financiare?

R.M.: Am simțit mereu o atracție către domeniul investițiilor financiare. M-au atras cel mai mult graficele colorate ale emitenților și îmi doream sa știu cum găsesc brokerii oportunități de investiții în acele grafice colorate.

R: Care a fost primul emitent pe care l-ați avut în portofoliu?

R.M.: IAR Brașov a avut în 2015 o evoluție spectaculoasă și fiind la început m-am grăbit să cumpăr și eu acțiunile.

R: Cum au fost primele tranzacții pentru dumneavoastră? Ce ați învățat din ele?

R.M.: După ce am cumpărat acțiunile IAR Brașov, în a 2-a parte a anului 2015 prețul a început să scadă și am început să mă întreb dacă am făcut cea mai bună investiție. Mi-am dat seama atunci că „nu tot ce zboară, se mănâncă” și că trebuie să studiez companiile înainte sa investesc în ele. A fost momentul în care am început să caut care sunt factorii ce determină creșterea prețului sau scăderea prețului unei acțiuni. Așa s-a născut pasiunea mea pentru domeniul bursier.

R: Descrieți în câteva cuvinte stilul dumneavoastră de tranzacționare?

R.M.: Investesc pe termen mediu și lung. Analizez companiile din punct de vedere financiar, fundamental și tehnic. Mi-am construit o serie de instrumente de analiză prin intermediul cărora am o privire de ansamblu asupra celor mai lichide 30 de companii listate la Bursa de Valori București și pot foarte rapid să identific care sunt acele companii în care merită să investesc. Toate aceste instrumente de analiză sunt disponibile în Comunitatea Investestelabursa.

R.: Câți emitenți aveți în mod curent în portofoliu?

R.M: În general am cam 6 – 7 emitenți

R.: Ce este un club de investitori?

R.M.: O comunitate de persoane interesate de domeniul investițiilor la bursă care împărtășesc unii cu alții opinii și strategii de investiții.

R.: Care sunt avantajele și eventual dezavantajele calității de membru într-un astfel de club?

R.M.: Un membru a unui club de investitori poate participa la întâlnirile clubului și poate astfel interacționa cu alți investitori, poate afla idei sau opinii noi despre companiile de care este interesat.

R.: Ce sfaturi ați da unei persoane înainte de a începe să investească la bursă?

R.M.: Un investitor începător ar trebui în primul rând sa fie sigur că înțelege instrumentele în care investește și mai ales riscurile asociate acelor instrumente.

R.: Care ar fi suma minimă necesară pentru a începe să investești la bursă?

R.M.: Investitorul începător ar trebui să nu se grăbească să investească o sumă importantă de bani la început. Aș recomanda o suma de maxim 5000 de lei în primul an.

R.: Ce ar trebui să urmărească un investitor la o companie listată la bursă și care să îl determine să investească în acea companie?

R.M.: Cred că cel mai important ar fi să înțeleagă business-ul acelei companii. Chiar și Warren Buffet zicea la un moment dat “Never invest in a company you cannot understand”

Alte aspect la care un investitor ar trebui să fie atent:

  • Rezultatele financiare
  • Politica de dividend
  • Lichiditatea bursieră
  • Planurile de viitor ale companiei (bugetul pe anul curent, comunicate din partea conducerii)

R.: Cum se realizează tranzacționările în prezent, ce instrumente recomandați? (telefon, aplicații etc)

R.M.: Pentru a face investiții mult mai bine documentate mi-am creat de-a lungul timpului o serie de instrumente de analiză prin intermediul cărora pot avea o imagine mult mai bună a situației financiare a unei companii. Toate aceste instrumente sunt disponibile în cadrul Comunității Invesestestelabursa unde investitorii pot avea contact și cu alți investitori pasionați și pot astfel vedea care este strategia lor de investiții.

 

Goldring Blog