Tranzacționarea opțiunilor

Salutare, tuturor! În articolul de astăzi vă voi spune câte ceva despre tranzacționarea contractelor de opțiuni pentru ca voi să vă puteți crea o imagine mai clară asupra acestora. Scopul este să aveți parte de cea mai bună experiență de învățare. Vom aborda concepte și vă voi oferi explicații, dar și exemple.

Mai întâi de toate, opțiunile sunt instrumente financiare complexe, iar tranzacționarea acestora este recomandată doar investitorilor cu experiență și cunoștințe adecvate privind operațiunile pe piața de capital. În cazul în care considerăm că aceste instrumente nu îți sunt oportune, ai posibilitatea să accepți rezultatul evaluări și să tranzacționezi doar instrumentele pe care le consideri oportune sau poți să soliciți accesul la tranzacționare pe piețele acestor instrumente asumându-ți, în totalitate, responsabilitatea și riscurile asociate deciziei investiționale.

Primul pas este înțelegerea caracteristicilor de bază ale opțiunilor și a diferențelor dintre opțiuni și acțiuni.

  • Pentru început, opțiunile au o mărime, care este standardizată, nefiind posibilă achiziționarea unei fracțiuni dintr-o opțiune.
  • Opțiunile au o dată de expirare, deci odată ce expiră, acestea nu mai există și nu mai pot fi tranzacționate. Data de expirare poate fi la o zi după achiziționarea opțiunii sau peste mai mult de doi ani, depinde doar de tine, deoarece tu o fixezi. Ultima zi de tranzacționare a opțiunilor coincide cu ziua de scadență a contractului de opțiune.
  • Apoi, toate opțiunile au un strike price (preț de exercitare), o opțiune putând fi convertită (vândută/cumpărată) în acțiuni la prețul de execuție al opțiunii.
  • Opțiunile au o primă, adică un preț pe care investitorul în plătește pe opțiune. Spre exemplu, dacă o opțiune are un strike price de 100$, pot utiliza opțiunea pentru a cumpăra acțiuni la un strike price de 100$, fapt ce ar fi foarte avantajos, în cazul în care în viitor prețul acțiunii va crește la 120$.

Dacă nu are sens încă, mai ai puțină răbdare, totul va fi mult mai clar puțin mai încolo.

  • Ultima caracteristică a opțiunilor vizează multiplicatorul contractului opțiunii.

O acțiune care costă 120$ poate fi cumpărată cu 120$. În schimb, în cazul opțiunilor este diferit. Dacă o opțiune este 5$, nu vei putea cumpăra o opțiune cu 5$, vei avea nevoie de 500$. Prin intermediul opțiunilor se tranzacționează 100 de acțiuni, motiv pentru care va trebui să înmulțești prețul opțiunii cu 100 pentru a ajunge la valoarea actuală a acesteia, valoare care se mai numește și primă. Așadar, un contract de opțiuni este egal cu 100 de acțiuni.

Exemplu:

Prețul unei opțiuni: 5$

Prima opțiunii: 500$

Vei avea nevoie de 500$ pentru a cumpăra o opțiune care are prețul de 5$.

Poate părea dificil la început, însă pe parcurs totul va căpăta sens.

În continuare, vom discuta despre cele două tipuri de opțiuni, la care vom adăuga exemple.

  1. Opțiunile call (de cumpărare)

Prețurile opțiunilor call cresc și scad odată cu prețurile acțiunilor. Acest lucru se întâmplă pentru că opțiunea call îți oferă posibilitatea să cumperi 100 de acțiuni la strike price, cât timp este valabilă opțiunea, adică până la data la care expiră.

Exemplu:

Acțiunile unei companii se tranzacționează la 100$/acțiune începând din data de 1 iunie 2021. Am presimțirea că acțiunile companiei vor crește, așa că, voi cumpăra o opțiune call. Cumpăr opțiunea call cu un strike price de 100$ și cu data de expirare în 1 decembrie 2021. Prețul opțiunii este de 5$, deci am nevoie de 500$ pentru a putea să o achiziționez. (5*100=500)

Începând din 1 septembrie 2021, prețul acțiunii este 120$, cu 20$ peste strike price-ul pe care l-am plătit eu. Nu uita că prețul acțiunii fluctuează, dar strike price-ul nu se modifică. În această situație, am două posibilități: fie vând opțiunea call și îmi scot profitul, fie mai aștept cu speranța că prețul va urca, având în vedere că mai sunt două luni până când opțiunea expiră.

Haide să vedem ce s-ar fi întâmplat dacă, în loc să cumpăr o opțiune call aș fi cumpărat 100 de acțiuni. Cele 100 acțiuni au un preț de 100$ fiecare, deci plătesc 10.000$ în total, pe când la opțiuni am avut nevoie de 500$.

Începând din 1 decembrie 2021, prețul acțiunii este de 70$. În cazul unei opțiuni call, aș fi pierdut 500$. În cazul achiziționării de acțiuni, aș pierde 3.000$.

Începând cu 1 decembrie 2021, prețul acțiunii este de 110$.

În cazul unei opțiuni call, voi converti opțiunea în acțiuni. Din moment ce am o opțiune cu un strike price de 100$, asta îmi permite să cumpăr o acțiune la prețul de 100$. Am cumpărat, după cum spuneam, 100 de acțiuni la prețul de 100$, deci am investit 10.000$. Prețul curent fiind de 110$, iar eu având 100 de acțiuni, am 11.000$, deci dețin un profit de 1000$. Ținând cont de faptul că am plătit 500$ pentru primă, când am achiziționat opțiunea call, profitul net va fi de 1000-500=500$, ceea ce înseamnă un profit de 100%, având în vedere că am început cu 500$.

În cazul în care aș fi cumpărat acțiuni, profitul net ar fi de 1.000$, ceea ce reprezintă 10% din cât am investit.

De reținut: Când tranzacționezi opțiuni, se întâmplă destul de rar să îți exerciți opțiunea, adică să o convertești în acțiuni, în schimb e mult mai profitabil să vinzi opțiunea și să obții profitul direct.

De ce e varianta mult mai comună?

  • S-ar putea să nu ai suficienți bani să cumperi 100 de acțiuni, conform contractului opțiunii.
  • Dacă îți convertești opțiunea, vei pierde prima (prețul inițial pe care l-ai dat pentru opțiune).

Reține că prețul unei opțiuni va include mereu profitul tău, în calitate de investitor, în cazul în care vrei să convertești opțiunea.

Dacă ne întoarcem la exemplul dat, strike price-ul a fost de 100$, iar prețul acțiunii era 110$. Pot utiliza opțiunea call pentru a realiza un profit de 10$ pe acțiune, pentru că o opțiune call trebuie să valoreze 15$ sau să aibă o primă de 1.500$, din moment ce am avut 10$ profit la 100 de acțiuni deținute.

Deci, dacă nu îmi exercit opțiunea, profitul net este de 1.000$, reprezentând 200%, având în vedere că am investit inițial 500$.

Nu trebuie să îți exerciți opțiunea pentru a obține profit, poți pur și simplu să îți închei poziția opțiunii. De asemenea, nu trebuie să păstrezi opțiunea până expiră, o poți încheia oricând.

În continuare, îți voi oferi un exemplu concret pentru a vedea evoluția de la o zi la alta.

Vom discuta despre acțiunile Tesla (TSLA).

Ziua 1Ziua 2
Prețul acțiunii = 811$Prețul acțiunii = 836$
(iunie) Strike price-ul opțiunii call este 800$

Prețul opțiunii call este 81,70$

(iunie) Strike price-ul opțiunii call este 800$

Prețul opțiunii call este 94,10$

Prima opțiunii call = 8.170$Prima opțiunii call = 9.410$

În exemplul de mai sus, dacă am cumpărat o opțiune call în ziua 1 și am vândut-o în ziua 2, profitul meu ar fi fost 1.240$ (9.410$ – 8.170$), adică 15%, cu toate că prețul acțiunii a crescut cu doar 3%.

Un alt avantaj al tranzacționării opțiunilor este că acestea îți oferă avans, motiv pentru care investitorii în opțiuni fac mai mult profit decât investitorii în acțiuni.

Opțiunile call: Ce am învățat?

  • O opțiune call este una din cele două tipuri de opțiuni;
  • O opțiune call oferă investitorului posibilitatea să cumpere 100 de acțiuni la strike price-ul callului, până la data de expirare;
  • O opțiune call devine mai valoroasă pe măsură ce prețul acțiunilor crește, având în vedere că posibilitatea de a cumpăra acțiuni la strike price poate aduce un profit mai mare;
  • Nu trebuie să exerciți opțiunile call pentru a realiza profit. Prețul callului include profitul pe care e posibil să îl faci în urma exercitării lui. Pentru a realiza profit, trebuie doar să vinzi opțiunea call.

Fii atent, însă, deoarece atunci când cumperi o opțiune call, este posibil ca prețul acesteia să scadă, iar astfel vei pierde bani.

Când cumperi o opțiune call, iar prețul acțiunilor scade, pe măsură ce trece timpul și prețul scade sub strike price, prețul opțiunii call va scădea, apropiindu-se de 0$ în apropierea datei de expirare. Dacă strike price-ul se află sub prețul acțiunii și nu mai este mult timp până când opțiunea expiră, investitorii pot cumpăra direct acțiunea la un preț mai mic, în loc să cumpere opțiunea call.

  1. Opțiunile put (de vânzare)

Presupunem că deja știi cum funcționează opțiunile call, așa că îți va fi ușor să înțelegi cum funcționează opțiunile put. Conceptele acestora sunt la fel, doar că răsturnate. Prețurile opțiunilor put cresc odată cu scăderile prețurilor acțiunilor și viceversa.

Opțiunile put sunt folosite de către investitori când vor să vândă 100 de acțiuni la strike price-ul acestor opțiuni. Odată cu scăderea prețului acțiunilor, această opțiune este extrem de valoroasă. Spre deosebire de opțiunile call, în cazul opțiunilor put prețul trebuie să scadă pentru ca tu să fii în câștig. Așadar, cumperi o opțiune put când te aștepți ca prețul acțiunilor să scadă.

Mai jos, avem un exemplu concret pentru a înțelege cum poți profita de pe urma unei opțiuni put.

Vom discuta despre acțiunile IWM (Russell 2000 ETF).

Ziua 1Peste 15 zile
Prețul acțiunii = 130,71$Prețul acțiunii = 122,72$
(iunie) Strike price-ul opțiunii put este 130$

Prețul opțiunii put este 6,24$

(iunie) Strike price-ul opțiunii put este 130$ Prețul opțiunii put este 11,30$
Prima opțiunii put = 624$Prima opțiunii put = 1.130$

În acest exemplu avem prețul acțiunilor din ziua cumpărării opțiunilor put (ziua 1) și din ziua vânzării acestora (după 15 zile). Profitul meu este de 506$ (1.130$ – 624$ = 506$), adică am un profit de 81%, în timp ce prețul acțiunii a scăzut cu doar 6,1%.

În opinia mea, opțiunile put sunt mai sigure decât acțiunile în sine, deoarece:

  • când vinzi în lipsă acțiuni, în speranța ca prețul să scadă pentru a face profit, iar el crește, ce faci?!
  • atunci când vinzi în lipsă acțiuni vei avea pierderi nelimitate, deoarece acțiunile, prin natura lor, tind să se miște mai sus.
  • Dacă achiziționezi o opțiune put, iar prețul acțiunii crește, poți pierde cel mult prima.

În exemplul precedent, dacă prețul nu ar fi scăzut la 122,72$, ci ar fi crescut la 200$, aș fi pierdut cel mult prima de 624$.

Ne oprim aici pentru moment. Sper că acest articol te-a ajutat să înțelegi mai bine tranzacționarea de opțiuni, fie ele call sau put. În articolele viitoare, vom continua cu alte aspecte importante și interesante legate de tranzacționarea opțiunilor.

Dacă crezi că ești pregătit să tranzacționezi cu aceste instrumente financiare deschideți un cont de tranzacționare pentru piața externă!

 

Ahmad Sunbol