Ce instrumente financiare pot fi tranzacționate la bursă?

Ce este piața de capital?

Piața de capital este acel loc unde se tranzacționează acțiunile companiilor listate la bursă, dar pe lângă acțiuni pot fi tranzacționate și alte tipuri de instrumente financiare. În România piața de capital este una și aceeași cu Bursa de Valori București.

Bursa de Valori București (BVB) a fost înființată în anul 1882, iar în anul 1995 a fost reînființată ca instituție de interes public. BVB pune în legătură companiile în căutare de capital și investitorii ce dispun de capital și, totodată, face legătura între investitorii care tranzacționează între ei. În funcție de momentul în care se emit sau se achiziționează valorile mobiliare, piața de capital se împarte în piață primară și secundară, însă putem spune că majoritatea tranzacțiilor se efectuează pe cea de-a doua piață amintită. Instrumentele disponibile la Bursa de Valori București sunt acțiuni, obligațiuni, certificate și instrumente derivate.

ASF și Depozitarul Central

Pentru ca o piață de capital să funcționeze optim are nevoie de reguli și limite clare pentru toți participanții. În acest scop, Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) stabilește principiile de funcționare a piețelor de capital din România, precum și normele aplicate operatorilor de piață și de sistem, societăților listate și fondurilor de investiții. Autoritatea stabilește care sunt aceste reguli, supraveghează participanții pentru respectarea regulilor și sancționează abaterea de la acestea.

Depozitarul Central facilitează transferul instrumentelor financiare și al bunurilor tranzacționate la bursă. Tot Depozitarul păstrează în siguranță și actualizează evidențele acționariatului unui număr important de companii din România și decontează tranzacțiile pentru cele două piețe ale BVB.

Care sunt participanții pieței de capital?

Pe scurt, companiile emit acțiuni/obligațiuni, care, cu ajutorul intermediarilor sunt achiziționate de investitori.

Emitenții sunt companii, autorități sau instituții listate de bursă sau care se împrumutată prin piața de capital cu ajutorul obligațiunilor, pentru a-și mări afacerea, pentru a-și finanța activitatea sau pentru a beneficia de avantajele oferite de piața de capital. Companiile pot fi listate la Bursa de Valori București pe piața principală „Piața Reglementată” sau pe piața pentru IMM-uri, preferată de antreprenori, adică „Piața AeRO”. Pe lângă acestea mai sunt și companii internaționale listate pe Sistemul Multilateral de Tranzacționare Internațional, precum Mercedes Benz, Deutsche Bank, Deutsche Lufthansa, Bayerische Motoren Werke, Adidas AG și multe altele.

Intermediarii sunt cei care facilitează schimbul dintre emitenți și investitori, de obicei în schimbul unui comision, și pot fi brokeri, dealeri de investiții sau traderi de investiții. În România activează în prezent 25 de Societăți de Servicii de Investiții Financiare (SSIF) pe Piața Reglementată, Goldring situându-se în top ani la rând, inclusiv în prezent. Performanța Goldring a fost premiată de-a lungul timpului, pentru serviciile oferite clienților, și ne străduim zi de zi să fie răsplătită în continuare.

Investitorii se împart în două categorii. La nivel individual, aceștia pot fi persoane fizice sau juridice care tranzacționează în nume propriu și au capitaluri de dimensiuni mai mici. La nivel instituțional, aceștia pot fi bănci, societăți de investiții sau de asigurări, fonduri de investiții, administratori de pensii, care tranzacționează fie în nume propriu, fie în numele clienților lor și tranzacționează volume semnificative.

Piața primară

În cadrul pieței primare, se emit pentru prima dată instrumente financiare către investitori, iar atragerea de capital se realizează fie printr-un Plasament Privat, care are la bază un Memorandum, fie printr-o Ofertă Publică Inițială (IPO), care are la bază un Prospect. În timp ce plasamentul privat se adresează doar unui grup restrâns de investitori selectați anterior, oferta publică inițială se adresează tuturor investitorilor interesați din piață.

Piața secundară

Piața secundară este acel segment de piață unde se tranzacționează valori mobiliare (acțiunile sau obligațiunile) emise și puse în circulație, după finalizarea plasamentului privat sau a ofertei publice inițiale. Operațiunile se desfășoară în anumite condiții și doar prin intermediul firmelor de brokeraj, denumite legal societăți de servicii de investiții financiare (SSIF). Acestea sunt autorizate și reglementate de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), care asigură un climat investițional sănătos și sigur.

Ce sunt indicii bursieri?

Indicii bursei reflectă evoluția prețurilor celor mai tranzacționate companii listate sau evoluția anumitor sectoare reprezentative, precum cel financiar sau cel energetic. În ceea ce privește metoda de calcul, toți indicii BVB sunt indici de preț ponderați cu capitalizarea free floatului, cu limite maxime pentru ponderile societăților componente. Indicii BET, BET-BK, BET-FI, BET-NG, BETAeRO, BETPlus și ROTX reflectă doar evoluția prețurilor de piață, pe când indicii BET-TR, BET-TRN, BET-XT-TR si BET-XT-TRN sunt ajustați pentru dividende. Metodologia aplicată indicilor BVB permit utilizarea acestora ca activ-suport pentru instrumente financiare derivate și pentru produse structurate.

Cum tranzacționez la bursă?

Deschiderea de cont este primul pas în realizarea tranzacțiilor bursiere. După deschiderea contului la un intermediar autorizat și după ce s-a realizat alimentarea contului, următorul pas este plasarea unui ordin din platforma de tranzacționare. Elementele pe care le cuprinde un ordin sunt: numele investitorului, operațiunea dorită, simbolul tranzacționat, prețul (cotația), volumul, valabilitatea ordinului, tipul de ordin. După ce ordinul este inițiat, acesta ajunge în ringul bursier, unde cererea și oferta se întâlnesc, apoi are loc tranzacția, urmând să fie făcute decontările și lichidările ordinelor.

La Goldring ai posibilitatea de a deschide 3 tipuri de cont de tranzacționare. Primul este cel Execution-Only și poate fi deschis online, prin alimentarea cu suma minimă de 3000 lei, cel de-al doilea este contul administrat discreționar, poate fi și acesta deschis 100% online și poți afla mai multe despre el din articolul dedicat de pe blogul Goldring. Cel din urmă este contul destinat minorilor, caz în care documentele trebuie fie aduse la sediul Goldring, fie trimise prin poștă sau curier în original, iar acest tip de cont nu presupune o sumă minimă pentru a-l deschide.

Prin intermediul contului Execution Only îți gestionezi singur portofoliul și investești în mod direct la bursă, beneficiind în același timp de suportul nostru, de analizele realizate de către specialiștii Goldring și de informații despre piață.

Portofoliul administrat discreționar este gestionat profesionist, după strategii calibrate împreună cu parteneri experți internaționali și potrivite profilului tău de investitor. Noi ne ocupăm de toate operațiunile legate de administrarea portofoliului, pe baza strategiei pe care o alegem împreună și te informăm periodic cu privire la statusul portofoliului și la performanța acestuia.

Prin intermediul unui cont de investiții pentru minori suma de bani alocată pentru copilul tău are posibilitatea de a crește în mod exponențial în timp. Învață-l despre puterea efectului de economisire și despre avantajele investițiilor pe termen lung.

Bursa de Valori București

La Bursa de Valori București sunt listate și poți investi în companii ce aparțin diverselor sectoare de activitate, precum cel energetic, bănci și asigurări, producție industrială, servicii, agricultură, IT și nu numai. Printre cele mai mari companii de la BVB se numără: OMV Petrom, Romgaz, Banca Transilvania, Nuclearelectrica și BRD Groupe Societe Generale. Capitalizarea bursieră a companiilor listate pe Piața Reglementată de la Bursa de Valori București, în anul 2022, a fost de 39,8 miliarde euro. La momentul redactării materialului, capitalizarea acelorași companii este de 41,8 mld. euro, iar valoarea medie tranzacționată zilnic este de 33,9 milioane euro. Pe piața AeRO pentru IMM-uri, capitalizarea este de 2,9 miliarde euro, în timp de valoarea medie tranzacționată zilnic este de 1,5 milioane euro.

 

Indiferent de tipul investiții care ți se pare potrivit ție și pe care vrei să îl abordezi, poți să-ți deschizi un cont de tranzacționare și să intri în ringul bursier, iar noi îți vom fi alături pentru ca tu să investești în siguranță.

Andreea Orosfoian