Ce ne poate învăța industria vinului despre sustenabilitate

Sustenabilitatea în industria vinului

 

Atât micile companii, cât și marile corporații joacă un rol esențial în sustenabilitate, acestea influențând mediul din multe puncte de vedere.

Sustenabilitatea a devenit un concept economic prin care se acordă importanță profitului, comunității și mediului înconjurător. Ea are un rol foarte important în strategia de dezvoltare a companiilor, atunci când vorbim despre gestionarea impactului general pe care îl are activitatea companiei sau despre crearea de valoare pe termen lung pentru părțile interesate.

Investițiile sustenabile reprezintă procesele de investiții care au în considerare influența aspectelor sociale și de mediu în managementul corporativ (ESG), în analizele financiare și în procesul de luare a deciziilor. Companiile își reevaluează rolul tot mai extins pe care îl au în societate. Acest lucru este determinat de preocupările legate de schimbările climatice și de mediu și de tulburările sociale din întreaga lume.

Nu există industrie sau regiune care să nu fie afectată de schimbările climatice. Din acest motiv, printre obiectivele de mediu se numără: atenuarea schimbărilor climatice și adaptarea la schimbările climatice. Atenuarea schimbărilor climatice constă în evitarea sau în reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră sau în creșterea eliminării gazelor cu efect de seră. Adaptarea la schimbările climatice se bazează pe reducerea sau prevenirea impactului negativ asupra climei actuale sau viitoare preconizate, sau a riscurilor de impact negativ.

În ziua de astăzi, cu greu găsești un domeniu care să nu menționeze factorii ESG, afacerile responsabile sau durabilitatea, ceea ce înseamnă că în ultimii ani s-a pus accentul pe obținerea unor produse cu caracter ecologic. Agricultura ecologică a luat amploare în urma creșterii interesului față de produsele organice. În acest scop, se utilizează materii prime obținute ecologic sau organic, printre care și vinul ecologic. Vinurile ecologice sunt produse prin intermediul mijloacelor biologice, fără îngrășăminte chimice și pulverizări sistemice cu pesticide.

Deși pare că este vorba de un nou concept, acest fel de agricultură se practică încă din cele mai vechi timpuri, deși, parțial, a fost înlocuit cu agricultura convențională în a doua jumătate a secolului XX. Totuși, în ultimele decenii, tot mai mulți viticultori au revenit la metodele tradiționale, folosind procedee nepoluante, din motive ecologice.

 

VIFRANA – Despre vin și sustenabilitate

sustenabilitate Vifrana

O companie sustenabilă care practică agricultura ecologică într-o zonă strict protejată din punct de vedere al biodiversității este Vifrana. Una dintre principalele preocupări ale companiei este dezvoltarea durabilă, iar, ca atare, Vifrana este singurul exportator de vinuri integral certificat ecologic din România, cu Denumire de Origine Protejată (DOP) – ADAMCLISI la nivel European. Vifrana încurajează consumatorii să aleagă o alternativă sănătoasă la produsele viticole tradiționale.

Activitatea societății presupune cultivarea strugurilor, urmată de producerea și comercializarea vinului organic. Culegerea strugurilor se realizează manual. Via nu este supusă tratamentelor chimice, fiind tratată organic, cu respectarea cerințelor impuse de organismele de certificare ecologică. Aceste vinuri au în compoziție struguri bio, culeși manual, care au fost supuși unui proces de vinificație cu drojdii sălbatice, fără niciun adaos de sulf, iar apoi au fost îmbuteliați fără filtrare.

Compania a făcut tranziția către conceptul de Pactul Ecologic European în urmă cu peste 10 ani, din convingerea că este mai mult decât necesar să adopte un comportament favorabil naturii pentru a putea preda planeta generațiilor viitoare. Ce înseamnă, totuși, să pui bazele unui comportament eco-responsabil? Ar trebui să poți răspunde următoarelor întrebări, la fel cum a făcut și Vifrana:

Poate România de azi să furnizeze produse pentru un viitor durabil? La nivel de consum individual, se poate renunța la încălzirea cu lemne sau cărbuni? Se poate să se renunțe definitiv la pesticide și erbicide? Suntem noi capabili să oferim o variantă viabilă? Își asumă cineva costuri inițiale mai mari în numele unui viitor durabil?

Certificarea vinului organic începe de la vița-de-vie și urmărește întregul lanț de vinificare, până la îmbuteliere. Vița-de-vie trebuie cultivată în acord cu principiile agriculturii ecologice, care exclud total utilizarea fertilizatorilor, a fungicidelor, a pesticidelor și a erbicidelor chimice artificiale. Vinul produs de Vifrana a fost conceput ca vin ecologic de calitate, legal atestat DOP și certificat Austria Bio Garanție.

Vifrana a introdus sistemul de evaluare națională Nutrinform în luna mai, 2021. Acesta este echivalentul sistemului italian de etichetare nutrițională Nutrinform Battery, care abordează alimentele ca surse de energie, considerându-le asemenea unei serii de baterii pe care consumatorul le folosește pentru a obține energia zilnică.

Dacă îți place activitatea companiei Vifrana și ești fan al investițiilor sustenabile și responsabile, poți investi acum pe piața AeRO – simbol bursier BIOW. Tot ce trebuie să faci este să îți deschizi un cont Goldring. Durează doar 5 minute și este 100% online. Investește sustenabil alături de Goldring!