ETF-urile vs. Fondurile de investiții. Venit pasiv din ETF?

Să ne reamintim ce sunt ETF-urile

După cum spuneam și în articolul Ce sunt ETF-urile și cum investim în ele, un Exchange Traded Fund este un tip de fond listat la bursă, care se tranzacționează asemenea acțiunilor. ETF-urile se pot tranzacționa individual pe piața de capital, având un preț propriu, stabilit de piață. Acestea urmăresc performanța unui grup de bunuri, valute, acțiuni sau obligațiuni.

Ce sunt fondurile de investiții?

Fondurile de investiții sunt instrumente financiare gestionate profesional. Acestea colectează bani de la investitori cu scopul de a-i investi în valori mobiliare. Investitorii care contribuie cu capital pot fi atât instituționali, cât și retail.

Fondurile de investiții sunt împărțite în: fonduri deschise, fonduri închise, ETF-uri/fonduri tranzacționabile la bursă.

Fondurile de investiții funcționează după o strategie stabilită de administrator. De asemenea, acestea funcționează și după reguli stabilite la nivelul fiecărei țări din UE, însă pot fi tranzacționate și în alte țări din Uniunea Europeană. Printre avantajele fondurilor de investiții putem menționa diversificarea, lichiditatea, comoditatea, supravegherea guvernamentală, transparența și managementul profesional al investițiilor.

ETFFonduri de investiții
  • Se tranzacționează la bursă prin intermediul unui broker.
  • Se tranzacționează direct cu compania care gestionează fondul.
  • Pot fi administrate atât activ, cât și pasiv de către administratorii de fond.
  • Sunt administrate în principal activ de către administratorii de fond.
  • Prețul lor variază pe durata perioadei de tranzacționare și pot fi cumpărate sau vândute oricând în intervalul în care este deschisă piața.
  • Prețul lor este unul stabilit și rămâne neschimbat de-a lungul zilei.
  • Nu necesită o investiție minimă, iar prețul la care sunt achiziționate este denumit prețul pieței. Acesta este influențat de prețul acțiunilor.
  • Investiția minimă constă într-o sumă fixă, care nu variază în funcție de prețul acțiunilor.
  • Generează mai puține câștiguri de capital.
  • Vânzarea de titluri în cadrul unui fond de investiții poate duce la câștiguri de capital pentru acționari.
  • Au costuri implicite, dar și explicite. Comisionul de tranzacționare este fixat de broker, în timp ce emitentul ETF-ului fixează raportul cheltuielilor de exploatare. Pe lângă acestea, trebuie avute în vedere spreadul bid/ask și reducerea valorii activului net. Costurile acestea sunt implicite și rezultă din tranzacțiile realizate în piață.
  • Pot fi achiziționate fără comisioane de tranzacționare (ale brokerului), dar pe lângă cheltuielile de exploatare pot prezenta alte costuri, precum comisioanele de vânzare anticipată sau comision de răscumpărare.

Tranzacțiile cu ETF-uri între investitori sunt realizate de intermitenții autorizați, precum Goldring, adică SSIF-urile. ETF-urile sunt o soluție potrivită dacă îți propui să investești pe o perioadă lungă de timp, deoarece urmărești principiul buy & hold. În cazul acelor sectoare care nu sunt acoperite de fondurile de investiții, ETF-urile sunt soluția perfectă.

Ce este venitul pasiv?

Acesta este un câștig financiar care necesită minimum de efort în câștigarea banilor și în păstrarea acestora. Investiția în instrumente financiare este una din modalitățile prin care poți să câștigi un venit pasiv. Înainte ca venitul să devină pasiv, este nevoie de timp, resurse și cercetare. Deci, pentru început va trebui să petreci timp informându-te, să-ți asumi riscurile care vin odată cu investițiile și, bineînțeles, să te asiguri că suma pe care vrei să o investești să fie una economisită și să nu reprezinte un fond în caz de urgențe.

Venit pasiv din ETF-uri?

ETF-urile cu venit fix îți oferă posibilitatea de a tranzacționa cu ușurință titluri de-a lungul perioadei de tranzacționare, la un cost redus. Acestea îți oferă acces la sectoare specifice de activitate, în funcție de preferințele tale, în calitate de investitor. ETF-urile pot fi combinate între ele și, astfel, îți poți crea un portofoliu cu venit fix potrivit nevoilor tale. Ca în cazul tuturor instrumentelor financiare, nu îți pune toate ouăle într-un coș, deci, mizează pe diversificare pentru a minimiza riscurile.

Ce e bine de știut înainte de a investi în ETF-uri?

Înainte de a încheia e important de menționat faptul că înainte de a investi trebuie să iei în calcul anumite aspecte și să petreci timp familiarizându-te cu ETF-urile. Pentru început trebuie să îți setezi strategia de tranzacționare pe care vrei să o pui în aplicare.

Apoi, trebuie să îți pui un set de întrebări, printre care putem aminti:

  • Vrei să investești pe termen lung sau pe termen scurt?
  • Te bazezi pe strategie sau pe evaluările indicelui?
  • Indicele este sub-/supra- sau corect evaluat?
  • Ce va determina scăderea sau creșterea prețului bunurilor?
  • Din punct de vedere competitiv, au bunurile avantaje care le-ar putea scoate în evidență?

Există ETF-uri care urmăresc același indice sau indici asemănători. Prin compararea acestor ETF-uri, vei alege alternativa potrivită pentru tine. Nu uita, însă, că diversificarea este un element-cheie în investiții, care minimizează riscurile asociate cu operațiunile pe piața de capital.

Dacă vrei să testezi piața de capital în timp ce aduni informații, poți să încerci gratuit contul DEMO.

Dacă te simți, însă, pregătit de investiții, deschide-ți acum un cont de tranzacționare în doar 5 minute.