Plasamentele private pe înțelesul tuturor

Ce sunt plasamentele private?

Experții din domeniul finanțelor sunt familiarizați cu ceea ce presupune un plasament privat, însă, pentru cei ce abia au pășit în lumea afacerilor, acest termen poate fi o barieră în a înțelege cum funcționează piața acțiunilor. Fie că ești începător, fie că ai dobândit deja experiență în acest domeniu, articolul de astăzi te va ajuta să-ți aprofundezi cunoștințele în ceea ce privește plasamentele private.

Companiile care caută să atragă capital prin emisiuni de obligațiuni sau de acțiuni au două variante: ofertarea instrumentelor financiare public către investitori (IPO/SPO) sau realizarea de plasamente private și adresarea ofertei către un număr limitat de investitori.

Plasamentul privat este o operațiune prin care se oferă spre cumpărare acțiuni sau obligațiuni ale unei companii. Această operațiune se adresează unui număr maxim de 149 de potențiali investitori și se desfășoară în mod direct.

Potențialii investitori constă în instituții preselectate autorizate să opereze pe piețele financiare și aflate sub reglementarea autorităților de supraveghere, care au abilitatea de a evalua beneficiile și riscurile unei oportunități de investiție. Această acțiune financiară este o alternativă la o ofertă publică inițială (IPO) pentru o companie care încearcă să strângă capital pentru extindere, realizându-se în condiții de confidențialitate a tranzacției. Accesul la plasamentele private este limitat, fiind în fond o ofertă care nu se adresează publicului larg, ci unui cadru restrâns de investitori, aceștia putând fi persoane atât fizice, cât și juridice.

Un plasament privat diferă de o ofertă publică prin faptul că valorile mobiliare sunt oferite spre vânzare pe o piață accesibilă pentru investitori din diverse domenii. Printre persoanele care pot fi invitate să participe la programe de plasament privat sunt incluși investitori individuali calificați, bănci și alte instituții financiare, fonduri mutuale, companii de asigurări și fonduri de pensii, entități corporative, dar și persoane fizice, totul în funcție de dimensiunea ofertei și de tipicul activității ce urmează să fie finanțate prin emisiunea de acțiuni sau obligațiuni.

Dacă îți dorești să fii pregătit pentru o investiție într-un plasament privat deschide-ți un cont de tranzacționare accesând secțiunea Deschidere cont și solicită brokerului alocat să te informeze despre plasamentele pe care SSIF Goldring le va realiza.

Cum funcționează plasamentele private?

Invitația de participare la plasament se realizează transmițându-se investitorilor un document de prezentare a afacerii, a poziției și a performanței economico-financiare, a obiectivelor investiționale și a prognozelor privind veniturile și cheltuielile, a ofertei propriu-zise și a condițiilor ei. În situația în care, în urma analizei acestor informații, investitorii decid să subscrie la ofertă, o pot face fie prin intermediarul plasamentului, fie prin alți distribuitori autorizați să participe la plasament. Limita de 149 de participanți este stabilită la nivel european și e preluată și de legislația țărilor membre. Această limită se referă numai la investitorii de retail. La astfel de oferte pot fi invitați, însă, într-un număr nelimitat, investitori calificați, de tipul fondurilor de investiții sau de pensii, precum și alți investitori instituționali.

După plasarea cu succes a acțiunilor sau a obligațiunilor, urmează listarea acestora pe o piață administrată de Bursa de Valori București.

Evoluții viitoare pentru plasamentele private

Plasamentele private sunt o modalitate uzuală de atragere de capital pentru companiile mici, dar cu potențial de creștere, care necesită finanțare suplimentară. Această oportunitate de dezvoltare este și în avantajul tău. Eventualele profituri suplimentare realizate din extinderea companiei pot împinge prețul acțiunilor în sus în măsură semnificativă, fapt care va genera pentru participanții la un astfel de plasament privat un randament mult peste randamentele medii ale pieței.

Ce avantaje ai când lucrezi cu un broker care realizează plasamente private și listează acțiuni/obligațiuni?

Brokerul cu care vei alege să colaborezi poate să te ajute să faci diferența dintre o tranzacționare profitabilă și una mai puțin avantajoasă, având impact direct asupra marjei de profitabilitate. Tocmai de aceea, alegerea brokerului necesită o atenție sporită și o informare în prealabil.

Participarea la un plasament privat îți oferă oportunitatea de a investi într-un stadiu incipient într-o companie care ți se pare atractivă, profitând astfel de potențialul de apreciere a acesteia odată cu listarea la bursă.

Goldring este unul dintre brokerii care realizează plasamente private de acțiuni/obligațiuni și care atrage noi companii în ringul bursier. Echipei Goldring îi sunt recunoscute eforturile depuse în succesul rundelor de finanțare a antreprenorilor, prin piața de capital.

Cu speranța că informațiile prezentate mai sus v-au ajutat să vă faceți o idee cât mai clară despre plasamentele private și despre piața de capital, brokerii Goldring vă stau la dispoziție în demersul accesării diferitelor instrumente de investiții și în fructificarea oportunităților care apar pe piață.

Hai să lași banii să vorbească pentru tine!