Analiza tehnică – principii și particularități

Ce este analiza tehnică?

Analiza tehnică presupune examinarea informațiilor istorice referitoare la piață, cum ar fi evoluția prețurilor și a volumului tranzacțiilor. Prin combinarea cunoștințelor din domeniul psihologiei pieței, al economiei comportamentale și al analizei cantitative, analiștii tehnici încearcă să utilizeze performanțele trecute pentru a anticipa modul în care piața se va comporta în viitor. Aceasta cuprinde o gamă variată de strategii bazate pe interpretarea mișcării prețului unei acțiuni. Mare parte a analizei tehnice se concentrează pe identificarea posibilității ca o tendință să își păstreze ritmul sau dacă va suferi o schimbare și când ar putea avea loc această schimbare.

Ce este teoria Dow?

Teoria Dow privind mișcarea prețului acțiunilor este o formă de analiză tehnică care include unele aspecte ale rotației sectoriale. Teoria a fost derivată din 255 de editoriale din The Wall Street Journal scrise de Charles H. Dow (1851-1902), jurnalist, fondator și prim editor al The Wall Street Journal și cofondator al Dow Jones and Company. După moartea lui Dow, William Peter Hamilton, Robert Rhea și E. George Schaefer au organizat și reprezentat în mod colectiv teoria Dow, bazată pe editorialele lui Dow. Teoria constă din 6 principii esențiale pentru înțelegerea și interpretarea tendințelor economice și financiare și, deci, pentru luarea deciziilor investiționale.

Cele 6 principii ale teoriei Dow

  • Indicii, precum Dow Jones Industrial și Dow Jones Transportation, rezumă toată informația economică, evidențiind legătura dintre producție și transportul bunurilor.
  • Cele trei tipuri de trend ale prețului: ascendent, descendent și lateral, fiecare cu caracteristici specifice, cum ar fi mișcări ale prețurilor și volume diferite.
  • Cele trei faze ale trendurilor: acumulare, participarea publicului și supra-cumpărare, influențate de investitorii instituționali, publici și de speculatori.
  • Pentru a avea încredere într-un trend, este esențial ca mediile, cum ar fi indicii, să confirme reciproc direcția acestuia.
  • Volumul tranzacțiilor trebuie să fie în concordanță cu trendul prețurilor, crescând în timpul unui trend ascendent și scăzând în timpul unui trend descendent.
  • Valabilitatea unui trend se menține până când există un semnal clar de inversare, evitând astfel semnalele false care pot apărea.

Ce fac analiștii tehnici?

Există analiști tehnici care se bazează pe concepte precum liniile de trend, în timp ce alții folosesc modele de lumânări sau preferă indicatori ca benzile și casetele generate prin metode matematice. De obicei, majoritatea analiștilor tehnici utilizează o combinație de instrumente pentru a identifica potențiale puncte de intrare și ieșire din tranzacții. De exemplu, o anumită formațiune grafică poate indica un moment potrivit pentru un trader să intre într-o tranzacție de vânzare la descoperire, dar acesta ar putea să verifice, de asemenea, mediile mobile pentru diferite perioade de timp, pentru a confirma probabilitatea acestei schimbări.

În analiza tehnică, se detectează semnale de achiziție și de vânzare, cunoscute sub denumirea de niveluri de suport și rezistență. De exemplu, un analist tehnic consideră o oportunitate de cumpărare atunci când prețul acțiunii se apropie de nivelul de suport (nivel minim). Aceștia anticipează că prețurile vor înregistra o creștere semnificativă după ce acțiunile ating acest nivel. În contrast, dacă prețul acțiunii ajunge la nivelul de rezistență (nivel maxim), acest lucru indică o probabilitate de scădere ulterioară. Prin urmare, un analist tehnic ar lua în considerare vânzarea acțiunii în acest scenariu.

Totuși, estimarea și anticiparea nivelurilor de suport și rezistență necesită o experiență considerabilă. Prin urmare, orice previziune greșită poate duce la nerecunoașterea corectă a acestor niveluri, iar prețul acțiunilor poate continua să crească sau să scadă dincolo de aceste puncte. Aceste situații pot duce la pierderi semnificative.

Cele trei principii ale analizei tehnice:

  • Prețul se mișcă în trenduri

Trendul reprezintă un element fundamental în analiza tehnică, deoarece se presupune că prețurile au tendința de a evolua într-o anumită direcție odată ce o tendință s-a format, iar obiectivul analizei tehnice constă în detectarea acestei tendințe.

  • Piața include toate informațiile

Din perspectiva celor care utilizează analiza tehnică, prețul unei acțiuni conține toate datele care pot influența valoarea instrumentului. Acești investitori cred că schimbările din ofertă și cerere sunt cele care determină creșterea sau scăderea prețului. Este esențial să subliniem că, conform acestor utilizatori ai analizei tehnice, nu este imperativ să se identifice motivul care stă la baza modificării prețului.

  • Istoria se repetă

Un analist financiar monitorizează prețurile și modelele de pe graficele de preț în perioada apropiată a evenimentelor considerate a avea un impact semnificativ asupra pieței, cu scopul de a anticipa direcția prețului atunci când acel eveniment important are loc în viitor.

Cum putem utiliza analiza tehnică?

Principiul de bază al analizei tehnice se bazează pe ideea că prețul pieței încorporează toate informațiile relevante disponibile care pot influența piața respectivă. Ca urmare, nu este necesar să studiem evenimente economice, aspecte fundamentale sau noutăți, deoarece acestea sunt deja reflectate în prețul unui anumit titlu valoric. Analiștii tehnici sau investitorii care știu să realizeze o astfel de analiză sunt de părere, în general, că prețurile evoluează în tendințe și că istoria tinde să se repete în ceea ce privește comportamentul general al pieței. Cele două categorii principale de analiză tehnică constă în modelele grafice și în indicatori tehnici (date statistice).

Modelele grafice sunt o formă subiectivă de analiză tehnică în cazul cărora se încearcă identificarea zonelor de suport și rezistență pe un grafic prin observarea anumitor modele. Aceste modele, bazate pe factori psihologici, sunt concepute pentru a prezice direcția în care se îndreaptă prețurile.

În ceea ce privește indicatorii tehnici, aceștia reprezintă un aspect statistic al analizei tehnice în care se folosesc formule matematice pentru a analiza prețurile și volumele. Mediile mobile sunt indicatori tehnici comuni, utilizate pentru a identifica tendințele. Printre indicatorii tehnici relevanți putem aminti Media Mobilă de Convergență și Divergență (MACD), care analizează relațiile dintre diverse medii mobile; Parabolic SAR, care identifică punctele de opriri potențiale (ale creșterii sau ale descreșterii) și inversări ale trendului; Oscilatorul Stochastic, care indică punctul de închidere în raport cu intervalul minim sau maxim pe parcursul unei anumite perioade de timp; benzile Bollinger, care indică volatilitatea prețului unei acțiuni și Norul Ichimoku, care semnalează suportul, rezistența, trendul și impulsul pieței.

Concluzii

Așadar, analiza tehnică a fost prezentă și folosită de-a lungul timpului sub diverse forme. Dezvoltarea piețelor financiare internaționale a impus necesitatea dezvoltării analizei tehnice, o realizare atribuită lui Charles Dow. Ipotezele formulate de Dow stau la baza deciziilor de investiții de astăzi, fie că vorbim despre investitori individuali sau algoritmi în tranzacțiile financiare. Analiza tehnică rămâne un element esențial în activitatea zilnică a investitorilor. Cu toate că nu este infailibilă, analiza tehnică expune investitorii unor riscuri, însă aceștia le pot atenua prin combinarea informațiilor grafice cu analiza fundamentală.

Pe site-ul Goldring publicăm săptămânal analize tehnice care te pot ajuta să determini momentul oportun pentru a lua decizii investiționale. Abonează-te la Newsletter și fii mereu la curent cu publicațiile noastre, cu tot ce mișcă piețele financiare și cu emisiunea săptămânală „Sunetul banilor”!

 

Andreea Orosfoian, Specialist Marketing