Situația finanțelor personale se bazează pe modul în care ne gestionăm banii și bineînțeles, în ziua de astăzi, este foarte necesar să ai o rezervă financiară pentru situații neprevăzute și nu numai. În momentul în care începi să câștigi bani te întrebi și ce ai putea face cu ei, te întrebi cum i-ai putea investi într-un viitor sigur. Siguranța financiară este redată de economiile noastre care, utilizate în mod inteligent, pot genera profit.
Ce este de făcut mai departe?
E momentul să investești!
Fie că ești nou în acest domeniu sau ești investitor cu experiență, cu siguranță ai auzit sau ți-ai pus această întrebare de foarte multe ori: ,,Când ar trebui să îmi investesc banii?”. Într-adevăr, aceasta este una dintre cele mai des întâlnite întrebări în rândul investitorilor. Din fericire, această întrebare are un răspuns simplu: poți începe chiar acum. Dacă dispui de venituri regulate, cea mai bună soluție pentru tine este să începi să investești o parte din economii în fiecare lună.
Ce este dobânda compusă?
Dobânda compusă poate fi definită ca dobânda calculată la depunerile inițiale plus cea calculată la dobânzile acumulate până în acel moment. În termeni bancari, acest concept este similar capitalizării. Pe măsură ce reinvestești profitul obținut din investițiile anterioare, investiția inițială va continua să crească după principiul bulgărelui de zăpadă.
Ce este principiul bulgărelui de zăpadă?
Este un concept foarte des întâlnit în viața noastră de zi cu zi, nu doar atunci când vine vorba de finanțele personale sau de investiții. Chiar dacă ți se pare că suma pe care o investești lunar este foarte mică, cu timpul, aceasta va crește. Procesul va deveni mai rapid pe măsură ce alegi să investești mai des.
Albert Einstein afirma că dobânda compusă sau efectul compus este chiar a opta minune a lumii, considerând că acest concept are o putere incredibilă.
Portofoliul își va reveni mai rapid în urma scăderilor din piață
Dacă ai investit regulat, folosind o sumă constantă de bani, înseamnă că ai cumpărat un număr mai mare de acțiuni la un preț mai mic și un număr mai mic de acțiuni la un preț mai mare, acest lucru fiind benefic pentru portofoliul tău în cazul unui declin al piețelor. Scăderea procentuală a valorii investiției tale va fi mai mică. Dacă ai fi investit mai rar și sume mai mari și piețele ar fi intrat în declin, întreaga ta deținere ar fi fost cumpărată la un preț mare. Prin urmare, scăderea procentuală a valorii portofoliului ar fi semnificativ mai mare.
Investiții regulate, obiceiuri bune
Merită subliniat faptul că investițiile în mod regulat te vor ajuta să îți construiești obiceiuri bune, bazate pe disciplină și să îți menții angajamentul față de strategia aleasă cât mai mult timp. Cu cât perioada de investiție este mai lungă, cu atât beneficiile devin mai mari. Contribuțiile lunare regulate, indiferent de valoarea lor, se vor acumula în timp. Ideal este să stabilești un anumit procent de investiție din venitul lunar, deoarece acesta se poate schimba de multe ori pe parcursul vieții, dar tu poți continua să-ți crești bulgărele de zăpadă. Nu contează cât câștigi, este mult mai important cât investești.
Dacă ai reușit până acum să economisești o sumă considerabilă, cu siguranță este mai bine să începi să o investești mai devreme decât mai târziu. Pe perioade lungi de timp, piețele cresc și, prin urmare, cu cât o investiție este mai îndelungată, cu atât este mai probabil ca ea să aibă o rentabilitate pozitivă.
Investițiile regulate sunt un mod puternic și disciplinat de a-ți îmbunătăți situația financiară și, cu cât începi mai repede aceste investiții, cu atât mai bine. Cu ajutorul timpului și al investițiilor regulate vei putea elimina volatilitatea pe termen scurt a piețelor de investiții. Investițiile regulate sunt un prim pas din drumul către independența financiară.
Dar ce este independența financiară? Răspunsul la această întrebare, dar și recomandări de cărți care îți vor fi folositoare pentru a înțelege importanța economisirii și investirii veniturilor pasive în clădirea independenței financiare, îl poți găsi în articolul „Independența financiară”.
Aprofundează-ți cunoștințele în timp ce tranzacționezi demo. Poți afla mai multe despre tipurile de acțiuni, despre drepturile unui acționar, poți compara avantajele și dezavantajele investițiilor în acțiuni și, de asemenea, poți vedea cum se tranzacționează acțiunile în articolul „Investiția în acțiuni la bursă”.
Dacă ești o persoană preocupată de mediul înconjurător, poți afla ce înseamnă sustenabilitatea la bursă și ce activități economice se consideră ca fiind sustenabile. Investițiile sustenabile înseamnă investiții responsabile, așadar, te invităm să citești articolul „Investiții responsabile la bursă” pentru a începe să investești responsabil.