Investiția în acțiuni la bursă

Acțiunile reprezintă dreptul de proprietate al unei fracțiuni din capitalul social al unei societăți pe acțiuni, adică atunci când cumpărați o acțiune, obțineți o parte dintr-o companie. Ele dau dreptul de a beneficia de profituri, dar și de a-ți asuma pierderi, proporțional cu cota deținută. Din punctul de vedere al pieței de capital, acestea reprezintă instrumente financiare care pot fi cumpărate sau vândute de către investitori în cadrul unei piețe organizate și reglementate, precum Bursa de Valori București.

Tipuri de acțiuni

Există în mai multe forme tipologice, fiecare cu particularitățile sale. Ele diferă în funcție de modul lor de transmitere, putând fi nominative sau la purtător.

Acțiunile nominative au drept caracteristică identificarea titularului acțiunii. Acestea pot fi emise în formă materială, pe suport hârtie, sau în formă dematerializată, caz în care se înregistrează în registrul acționarilor. În prezent, datorită dezvoltării infrastructurilor IT și a fluxului rapid de tranzacționare al globalizării piețelor financiare și al avansului tehnologic, acestea sunt în formă dematerializată.

Se pot emite și acțiuni preferențiale cu dividend prioritar, dar fără drept de vot. Titularilor acestor acțiuni le sunt recunoscute drepturile specifice acționarilor, cu excepția dreptului de vot în cadrul Adunărilor Generale. Acțiunile cu dividend prioritar, fără drept de vot, nu pot depăși o pătrime din capitalul social și vor avea aceeași valoare nominală precum cele ordinare. Acțiunile preferențiale și cele ordinare vor putea fi convertite dintr-o categorie în cealaltă prin hotărârea Adunării Generale Extraordinare a Acționarilor (AGEA).

Drepturile unui acționar

Cel mai important drept oferit unui acționar este cel de proprietate asupra unei părți din compania emitentă. Suplimentar, acționarii mai au și următoarele drepturi:

  • Dreptul la dividend. Dividendul este suma de bani distribuită fiecărui acționar, în funcție de numărul de acțiuni deținute, din profiturile companiei.
  • Dreptul de a se retrage din societate
  • Drepturi privind convocarea AGOA
  • Dreptul de a fi informat cu privire la hotărârile AGOA
  • Dreptul de a participa și de a vota în cadrul AGOA
  • Dreptul de a-i sesiza pe cenzori sau pe auditorii interni
  • Dreptul de a fi informat cu privire la societate

Beneficiile investiției în acțiuni

Investiția în acțiuni îți poate oferi diferite beneficii. Cel mai mare beneficiu constă în randamentele superioare oferite, atât prin dividende, cât și prin aprecierea prețului acțiunii, spre deosebire de conturi de economii, depozite bancare sau titluri de stat.

Totodată, acțiunile oferă un grad crescut de lichiditate față de alte categorii de active. De exemplu, vânzarea unui apartament poate dura luni sau chiar ani de zile, pe când vânzarea unui pachet de acțiuni se poate face în doar câteva secunde prin platforma de tranzacționare.

Nu în ultimul rând, acțiunile îți oferă posibilitatea creării unui portofoliu diversificat de active și un preț transparent. La bursă sunt listate foarte multe companii din diferite sectoare de activitate și îți poți aloca în mod echilibrat investițiile.

Riscurile investiției în acțiuni

Bineînțeles, investițiile în acțiuni prezintă un risc mai ridicat. Compania pe care o deții poate să nu performeze financiar în măsura așteptată de către investitori. Cel mai adesea, aceștia urmăresc evoluția unor indicatori precum profitul operațional și EBITDA pentru a estima valoarea de piață a companiei. Există posibilitatea unei prăbușiri a burselor (crash) care de cele mai multe ori afectează mai multe companii în același timp. Crash-urile sunt un lucru firesc pentru piața de capital și nu trebuie să te sperie.

Unul dintre cei mai cunoscuți investitori și manageri de fonduri mutuale, Peter Lynch, spunea cândva că „Investitorii care se pregătesc pentru corecții sau încearcă să anticipeze corecțiile au pierdut mai mulți bani decât s-au pierdut în corecții.” Din această afirmație putem deduce că cel mai bun moment pentru investiții a fost ieri.

Hedgingul și un portofoliu de active diversificat, nu doar după clasa de active ci și geografic, și aplicarea unor strategii de hedging te pot proteja cel mai bine în cazul scăderii dramatice a valorii investiției. Inflația îți amenință puterea de cumpărare și valoarea tuturor activelor tale. De acest risc te poți acoperi doar prin obținerea unor randamente superioare ratei inflației.

Ce influențează prețul acțiunii?

Prețul unei acțiuni se ajustează în funcție de cererea și de oferta manifestată de participanții la piața de capital. Printre factorii care pot exercita o influență directă asupra prețului se regăsesc: publicarea informațiilor financiare, acordarea de dividend, majorarea sau diminuarea capitalului social, fuziunea cu altă societate, divizarea societății, hotărârile AGEA/AGOA, starea generală a pieței sau climatul economic/macroeconomic.

Cum poți cumpăra și vinde acțiuni?

I. Deschiderea unui cont de investiții

Primul pas spre cumpărarea acțiunilor este deschiderea unui cont de tranzacționare la un broker autorizat și reglementat, precum Goldring. Procedura deschiderii unui cont de tranzacționare este foarte simplă. Completezi formularul online în câteva minute, îți sunt verificate identitatea și adresa pe baza documentelor încărcate, iar la final primești pe adresa de e-mail, în format electronic, toate documentele contractuale și informațiile relevante cu privire la alimentarea contului.

Yuval Noah Harari: „Dacă primești ceva gratis – tu ești produsul

Comisioanele sunt relevante, dar acestea nu trebuie să fie singurul criteriu în alegerea brokerului. Asigură-te că înțelegi fenomenul „comisioanelor zero” și nu uita că nimeni nu îți poate garanta câștiguri sau randamente spectaculoase. Alte criterii importante de luat în calcul sunt: funcționalitatea platformelor de tranzacționare, suportul acordat, calitatea informațiilor transmise și oportunitățile prezentate.

II. Selecția acțiunilor

După ce ți-ai alimentat contul de tranzacționare și te-ai familiarizat cu platforma de tranzacționare, este momentul să începi selecția acțiunilor în care să investești. Informația este cel mai important aspect în selecția acțiunilor. Poți acumula informații de unul singur, prin monitorizarea profilului companiei, monitorizarea rapoartelor destinate investitorilor, urmărirea știrilor economico-financiare sau te poți abona la Newsletterul Goldring și primești zilnic pe e-mail Trendul Zilei cu cele mai relevante știri din România și din lume pentru ziua în curs. De asemenea, îți sunt prezentate ultimele analize, rapoarte sau articole scrise de către profesioniștii Goldring.

Experiența ta de consumator te poate ajuta în selecția acțiunilor. La Bursa de Valori București poți să investești în companii precum:

Rapoartele anuale emise de către consiliul de administrație al fiecărei companii te va ajuta să înțelegi cel mai bine domeniul de activitate al companiei, strategia de business, obiectivele urmărite, situația economică și performanța financiară. De asemenea, raportul auditorului este foarte important pentru investitori. Acesta certifică dacă situațiile financiare prezentate de către consiliul de administrație reflectă sau nu realitatea.

Analizele fundamentale emise de Goldring te pot ajuta să înțelegi mai bine situația economică și financiară a unor companii precum Digi, Sphera, Transilvania Broker de Asigurare, AAGES sau Medlife.

Prin intermediul contului de tranzacționare pentru piețe externe, ai posibilitatea să investești în acțiuni listate în peste 20 de țări din America de Nord, Europa și Asia. De asemenea, ai acces și la ETF-uri listate în aceste țări, accesibile investitorilor europeni.

În contul de tranzacționare extern vei găsi cele mai renumite acțiuni din SUA precum: Apple, Amazon, Google, Facebook, AMD, Netflix, Tesla, Pfizer, Coca Cola, McDonalds, UiPath și multe altele. În ceea ce privește companiile din Europa, poți investi în BMW, BNP Paribas, Orange, Rolls-Royce, EON, Bayer, Deutsche Bank, L’Oreal, Louis Vuitton, Adidas sau multe alte companii de pe întreg continentul.

burse disponibile prin Goldring

Investițiile inteligente necesită un efort pentru a produce rezultate pozitive. Acest efort presupune acumularea de cunoștințe noi și investiția în propria educație financiară. În acest scop, îți poate fi de folos e-book-ul „Manual Analiză Acțiuni” prin intermediul căruia vei afla mai multe despre cum stabilești în ce investești, cum afli momentul optim pentru cumpărare și cum se alcătuiește un portofoliu diversificat.

III. Decizia de a investi

După ce ți-ai făcut temele este momentul să investești. Prima dată poți începe cu o sumă mai mică și să experimentezi senzația de acționar. Astfel, te vei familiariza mai bine cu mișcările pieței și informațiile furnizate de emitenți. Dacă începi cu o sumă mai mică de bani, nu îți diversifica foarte mult portofoliul. 1-3 companii sunt suficiente pe de o parte să îți reduci riscul de piață, iar pe de altă parte câștigurile potențiale să fie satisfăcătoare. Cu trecerea timpului, îți poți alimenta suplimentar contul de investiții fie pentru a-ți mări o deținere din portofoliu, fie pentru a investi într-o companie nouă.
De asemenea, poți aplica o strategie de investiții mici și frecvente. Din venitul tău lunar, îți poți aloca un procent pentru investiții în acțiuni sau ETF-uri.

IV. Introducerea ordinului de cumpărare

Pentru a investi într-o companie trebuie să introduci un ordin de cumpărare în piață. Ordinul cuprinde informații precum emitentul, cantitatea pe care o dorești, prețul pe care îl dorești și valabilitatea ordinului.

ordin bursă de cumpărare

Prețul unui ordin poate fi Market (M) și atunci nu trebuie să setezi un preț anume, deoarece sistemul va executa ordinul de cumpărare imediat la primul preț oferit de către vânzători (ASK). Dacă dorești ca tranzacția să aibă loc la un preț anume, atunci va trebui să selectezi un preț Limit (L). Acest tip de preț va executa tranzacția fie la prețul dorit de tine, fie la un preț mai bun.
Ordinul va fi introdus în sistemul de tranzacționare doar la deschiderea piețelor, dar tu ai posibilitatea să plasezi un ordin chiar și atunci când piața este închisă. Astfel, te asiguri că ordinul tău va avea prioritate la respectivul nivel de preț, față de ordinele introduse mai târziu de către ceilalți participanți la piață.

V. Introducerea ordinului de vânzare

Dacă dorești să îți marchezi profitul înregistrat dintr-o investiție sau să limitezi o eventuală pierdere, trebuie doar să introduci în sistemul de tranzacționare un alt ordin. De această dată ordinul trebuie să fie de vânzare, trebuie să decizi dacă vrei să vinzi întreaga cantitate sau doar o parte din deținere, prețul la care vrei să se execute ordinul și valabilitatea acestuia. În acest caz, ordinul Market (M) va fi executat imediat la primul preț de oferit de către cumpărători (BID).

După ce tranzacția se execută, contravaloarea în bani va fi disponibilă în contul de tranzacționare și vei putea face o altă investiție. Dacă dorești retragerea banilor din cont, va trebui să aștepți două zile lucrătoare până la decontarea tranzacției (T+2) până îți vei putea face planificarea la plată din platforma de tranzacționare.

ordin bursă de vânzare

De asemenea, sumele de bani primite în urma investițiilor deja efectuate (dividende sau dobânzi de la obligațiuni) vor fi primite direct în contul de tranzacționare și afișate la disponibilul efectiv. Aceste sume pot fi retrase sau reinvestite și poți profita la maxim de efectul compus, adică de capacitatea unui activ de a genera câștiguri de pe urma câștigurilor anterioare.

 

Dacă vrei să te familiarizezi mai întâi cu piețele de capital fără să-ți riști banii, o poți face testând un Cont Demo. Dacă deja ești pregătit să investești, deschide-ți un cont de tranzacționare Goldring!